Kép

Kép

Kategóriák

2013. április 7., vasárnap

TÖLTÖTT DAGADÓ




Hozzávalók:
  • Egy szép dagadó (kb. 1,20 kg)
  • 50 dkg gomba
  • 3 zsemle
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 nagy csokor petrezselyemzöld
  • 2 tojás
  • só, bors, majoranna
  • 1 evőkanál mangalica zsír + 1 evőkanál a sütőtálba
  • 2 dl fehérbor
  • 1 dl víz
  • 1 fej fokhagyma  és 1 fej vöröshagyma a sütésnél

Elkészítés: 

A dagadót felszúrom, zsebet vágok rajta, vigyázva, hogy sehol ne szakadjon ki. Ha nem merünk nekiállni, kérjük meg a hentest, profi késével pillanatok alatt megcsinálja nekünk egy szép mosolyért! 
Ha ez megvan, félreteszem.
A sütőt bekapcsolom, és előmelegítem 200 fokra.
A felhevített zsírba beledobom a vöröshagymát, pár percig sütöm, majd hozzáadom a felszeletelt gombát. Ha összeesett, sózom, borsozom, szórok rá majorannát és fedő alatt pár percig párolom. Addig a 3 zsemlét vízbe teszem, hogy megszívják magukat. A gombáról leveszem a fedőt, zsírjára sütöm és félreteszem hűlni.
Előveszek egy tálat, a jó alaposan kinyomkodott zsemléket beleteszem, hozzáadom a felvert tojásokat, sózom, borsozom, belerakom az összeaprított petrezselyemzöldet és az átpréselt fokhagymát. Alaposan összekeverem, majd hozzáadom a közben kihűl gombát is. Ha szükségesnek érzem, nagyon lágy lenne a massza, akkor teszek hozzá egy kis zsemlemorzsát, de nem sokat. Elővesszük a félretett dagadót, és megtöltjük a pocakját a töltelékkel. A végét hústűvel lezárom. Anyukám gyermekkoromban összevarrta, amit akkor én nagy csodálkozással vettem tudomásul.  :D Kívülről jó alaposan bedörzsölöm sóval és borssal. Én ezt a kettőt össze szoktam keverni, és ha kell csak rendelkezésre áll.
Előveszem a kacsasütő jénaimat, teszek bele egy evőkanálnyi zsírt, majd bedugom a sütőbe míg felolvad. Ha ez megvan, óvatosan beleteszem a megtöltött dagadót, aláöntöm a bort és a vizet, teszek mellé fokhagymagerezdeket héjastól, és 1 fej vöröshagymát. A fokhagymagerezdeket nem szoktam megpucolni ha sültek mellé, hanem egy kés hátával "összeroppantom" és így pakolom mellé.
Ráborítom a jénai tetejét, beteszem a sütőbe és addig sütöm, míg teljesen puha lesz. Néha rápillantok, és ha kevésnek tűnne a folyadék, vízzel vagy egy kis borral még pótolom.Ha megpuhult, leveszem a tetőt óvatosan, nehogy a kiáramló gőz megcsapja a kezem, a sütőt átállítom grill fokozatra és a levével locsolgatva pirosra sütöm az egyik, majd megfordítva a másik felét is. Így hamarabb pirul, és nem szárad ki a hús, szaftosabb marad. Amikor már szép piros, kiveszem a sütőből és óvatosan átemelem egy tálra. A visszamaradt pecsenyelevet leszűröm, egy kevés liszttel besűrítem, teszek bele egy kevés mustárt és kiforralom. Isteni finom mártás lesz belőle a husink mellé. Petrezselymes burgonya illik a dagadónkhoz, amit fogyaszthatunk melegen és hidegen is, utóbb könnyebben szeletelhető.











És a mártás, amit a pecsenyeléből készítettem:






Jó étvágyat!