Kép

Kép

Kategóriák

2013. április 28., vasárnap

KLASSZIKUS MADÁRTEJ


Egy nagyon egyszerű édességet hoztam ma, aminek a lelke, a vaníliarúd. Sokszor hallom, hogy nem szeretik elkészíteni, mert a habgaluska, túlfő és gumis lesz, vagy összeesik, a tej leég és még sorolhatnám... Pedig semmi rafinéria nincs benne, csupán egy kis odafigyelést igényel.... Az én madártejem a következőképp készül:

Hozzávalók:
  • 1,5 l tej
  • 10 tojás
  • 180 gramm kristálycukor (ízlés szerint)
  • 1 vaníliarúd
  • 1 ek. citromlé vagy ecet
  • ízlés szerint porcukor a habgaluskába
Elkészítés:

A tejet feltesszük főni, lehetőleg vastagfalú laposabb edénybe. Nem szabad forrnia, ezért takaréklángon készítem. A vaníliarudat kettévágom, magjait kikaparom, és beleteszem a tejbe a héjával együtt. Míg a tej forrósodik, addig a tojások fehérjét elkezdem verni, majd hozzáadom a citromlevet és az ízlés szerinti porcukrot, és "kőkemény" habot verek belőle. Akkor jó, ha késsel megvágva, élesen megmarad a nyoma.  A közben eléggé felmelegedett, de nem lobogó tejbe, egy kanál segítségével, galuskákat szaggatok, nem túl sokat egyszerre, mert a hab megnő. Pár másodpercig főztem az egyik, majd a másik oldalukat is, ezután egy szűrőre raktam őket. Ha így készítjük, biztosan nem fog sem túlfőni, sem összeesni a habgaluskánk! A tojások sárgáját a kristálycukorral habosra keverem, majd egy kevés meleg tejjel elkavarom. A tej alatt közben erősebbre állítom a lángot és felforralom. Folytonos kevergetés mellett hozzáadom a habosra kevert tojássárgákat és addig főzöm, míg kissé besűrűsödik. Átszűröm a tálaláshoz kívánt tálkákba, kicsit hagyom hűlni, majd a habgaluskákat a tetejére szedem és beteszem a hűtőbe. Hidegen tálalom.
 

Ugye milyen gyönyörű tud lenni egy ilyen egyszerű édesség?


És ezek a vanília magocskák a hab tetején? 

Jó étvágyat!