Kép

Kép

Kategóriák

2013. április 11., csütörtök

RAKOTTKRUMPLI



Régi nagy kedvenc, ami ezerféleképp elkészíthető! 

Ahogy én csinálom:

Hozzávalók:
  • 1,5 kiló krumpli
  • 8 tojás
  • 1 szál parasztkolbász
  • 20-25 deka füstöltszalonna
  • 8 szál újhagyma
  • 5 dkg vaj
  • 2 ek. liszt
  • tej
  • 1 kis pohár tejföl
  • só, bors szerecsendió
A krumplit héjastól felteszem főzni. Próbáljunk meg egyforma nagyságú burgonyákat választani, így egyszerre főnek meg. Ha kész, leszűröm és megpucolom, majd félreteszem.
Közben a tojásokat keményre főzöm, a hagymát felkarikázom a zöldjével együtt, a szalonnát felkockázom. Utóbbit megpirítom, zsírját félreteszem. Egy lábasban felhevítem a vajat, hozzáadom a lisztet és pár percig pirítom, majd apránként  hozzá öntöm a tejet, sűrűn kavargatva. Én erre kézi habverőmet használom. Annyi tejet öntök hozzá, hogy jó sűrű krémes állagú legyen. Ha ez megvan, belekeverem a tejfölt, sózom, borsozom, reszelek hozzá egy kevés szerecsendiót és rottyantok egyet rajta. 

A szalonna zsírjával kikenem a tepsit, megszórom egy kis zsemlemorzsával és kibélelem az tepsim alját egy sor karikára vágott krumplival. Enyhén megsózom, erre teszem a karikára szelt kolbász, szalonna, tojás és hagyma felét, majd beborítom a "besamel" mártás felével. Ismét egy sor krumpli, a hozzávalók másik fele,a maradék szalonnazsírral nyakon öntöm, és a végén rákanalazom a maradék besamelt a tetejére. 200 fokra előmelegített sütőben, pirosodásig sütöm. 

Jó étvágyat!