Kép

Kép

Kategóriák

2013. április 2., kedd

HÚSVÉTI KALÁCS


Hozzávalók:
  • 3 dl habtejszín
  • 1 dl tej
  • 1 egész tojás
  • 1 fehérje
  • 1 mk. só
  • 4 ek. cukor
  • 1 citrom és 1 narancs reszelt héja
  • kandírozott gyümölcshéj
  • 10 dkg csokilencse
  • 50 dkg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • a megmaradt tojássárgája egy csepp tejszínnel elkeverve a lekenéshez
Elkészítés:

A tejszínt, az egész tojást, a tojásfehérjét, sót, 3,5 ek. cukrot dagasztógépbe teszem. Hozzáadom a lisztet is, amiben elkevertem a citrom és narancs héját. A tejet, a megmaradt fél ek, cukorral meglangyosítom, és belemorzsolom az élesztőt. Ha felfutott, ezt is a gépbe öntöm, majd 20 perc alatt kidagasztom. Kikapcsolom a gépet és hagyom duplájára kelni. A megkelt tésztát 1/3-ad, 2/3-ad arányban kettévágom, majd az 1/3-ad részt még ketté, a 2/3-ad részt három felé osztom. Ezután mindhárom darabot kinyújtom téglalap alakúra, megkenem olvasztott vajjal, megszórom csokilencsével és apróra vágott kandírozott gyümölcshéjjal, majd feltekerem és rudat formázok belőle. Egymás mellé helyezem az így kapott 3 rudat, kicsit megszóróm liszttel, majd tetejüket összecsípem, és nem túl szorosan megfonom. Karikát formázok belőle és sütőpapíros tepsire helyezem. A megmaradt 2 tésztával ugyanígy járok el, csak azt nem fonom, hanem a 2 szálat összetekerem. Ha szükséges, akkor az összetekert szálak két végét megfogva, húzok raja, hogy hosszabbak legyenek, és ezt a hármasfonással készült koszorú köré tekerem. Tetejét lekenem a tojássárgájával elkevert tejszínnel, és  hagyom pihenni, majd ha "megszáradt" a tojás a tetején ismét lekenem és addig pihentetem, míg a sütő be nem melegszik 180 fokra. Kb. 30 percig szoktam sütés előtt pihentetni a tésztát. Majd beteszem a sütőbe, és pirosra sütöm. Ha nagyon pirulna a teteje, letakarom alufóliával, tűpróbáig sütöm.

Jó étvágyat!