Kép

Kép

Kategóriák

2013. március 29., péntek

SZÁRAZBABLEVES PETREZSELYMES VAJGALUSKÁVAL





Hozzávalók:
  • 30 dkg száraz fehérbab
  • föstölt bőrke, vagy sonaklé, ezek hiányában 2 füstölt ízű leveskocka
  • 3 szál répa
  • 1 szál zöldség
  • 1 kis darab zeller
  • 1 kis fej hagyma
  • petrezselyemzöld
  • só, vegeta, 
  • kevés olaj
  • liszt
  • pirospaprika
Vajgaluska hozzávalói:
  • 1 ek. olvasztott vaj
  • 1 tojás
  • apróra vágott petrezselyem
  • liszt
A babot előző este beáztatom, hamarabb megfő. A sárgarépát, zellert és a zöldséget eldarabolom, beleteszem  egy fazékba, hozzáadom a babot, 1 fej vöröshagymát egészben és felengedem 3 liter sonkalével. Sózom ha szükséges, és teszek bele egy kis vegetát.
Én ha sonkát főzök, a levet mindig elteszem és lefagyasztom, ha nem használom fel azonnal, mert például ennek az egyszerű bablevesnek is isteni ízt kölcsönöz a füstösségével. Addig főzöm takarékon, fedő alatt, amíg minden megpuhul. Ha közben elfőné a levét, kevés sonkalével vagy vízzel pótolom. Amíg fő, elkészítem a vajgaluskát. Ehhez a vajat a tojással kikeverem, sózom, hozzáadom a petrezselyemzöldet, és annyi lisztet, hogy galuska sűrűségű legyen. Ha a levesünkben már majdnem puha minden, kiveszem a vöröshagymát belőle (mi ezt nem szoktuk megenni) és csinálok egy laza rántást. Egy kevés olajon világos színűre pirítok 1 ek. lisztet, majd a tűzről levéve, hozzákeverek 1 kiskanál pirospaprikát, ha ez megvan, mehet a levesbe. Keverek rajt egyet-kettőt, majd egy kiskanál segítségével, beleszaggatom a vajgaluskát is. Pár percig főzöm még, majd lezárom. Tálaláskor ízlés szerint megszórom petrezselyemmel és teszek rá egy kk. tejfölt.

Jó étvágyat!