Kép

Kép

Kategóriák

2013. március 25., hétfő

FAHÉJAS RÜGYEK




Ezt a receptet egy kedves ismerősöm, Jákli Judit osztotta meg velem. Nagyon finom, mutatós kelttészta, többféle töltelékkel lehet variálni, kinek mi a kedvence. Alapötlet itt.

Hozzávalók:
  • 50 dkg finomliszt
  • 10 dkg rétesliszt
  • csipet só
  • 4 evőkanál cukor
  • 3 tojás sárgája
  • fél citrom reszelt héja
  • 2,5 dl tej
  • 5 dkg puha vaj
  • 2,5 dkg élesztő
Töltelék:
  • fahéj
  • cukor
  • 10 dkg olvasztott vaj
Kenéshez:
  • 1 tojás sárgája egy pici tejszínnel elkeverve
Elkészítés:

Az élesztőt egy kevés langyos tejben felfuttatjuk, a többi hozzávalót a kenyérsütőgép üstjébe helyezzük. Ha az élesztő felfutott, ezt is hozzáadjuk, majd a programot elindítva 20 perc alatt kidagasztjuk. Ezek után duplájára kelesztjük a tésztát. Ha megkelt, 10 egyenlő részre osztjuk. Az első gombócot lapostányér méretűre nyújtjuk, megkenjük olvasztott vajjal, megszórjuk fahéjas cukorral. 5 lapot rétegezünk ily módon egymásra, de az ötödik lapot akkorára nyújtjuk, hogy befedje a 4 lap oldalát. Ez ugyanaz a művelet, amit a Napraforgó kalácsnál alkalmaztunk. 8 egyenlő részre osztjuk, majd a körcikkeket középen bevágjuk úgy, hogy 1-1 cm elmaradjon mindkét végétől. Széthúzzuk a vágást és a csúcsos részét átfordítjuk rajta. A lent ábra szépen mutatja a folyamatot. Széles oldalát egymás felé nyomjuk, hogy a rétegek szépen kinyíljanak. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, megkenjük a tetejüket a tejszínes tojássárgájával, majd míg a sütő be nem melegszik 180 fokra, pihentetjük. 20-25 perc alatt szép pirosra sütjük! 


Jó étvágyat!