Kép

Kép

Kategóriák

2013. március 25., hétfő

HABOS SZILVÁS LEPÉNY




Nagyon finom, egyszerűen elkészíthető sütemény! Garantáltan a család kedvence lesz, nem csak szilvával, barackkal vagy más gyümölccsel is elkészíthető. Reggel álljunk neki, mert a tésztának pár órát pihennie kell a hűtőben, így lesz igazán finom omlós!

Hozzávalók:
  • 27 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 8 dkg cukor
  • 1 tojás
  • fél citrom leve és héja
  • fél csomag sütőpor
  • 1 vaníliás cukor
  • 1 evőkanál tejföl (lehet több is, lisztfüggő)
Töltelék:
  • 50-80 dkg szilva
  • 10 dkg cukor
  • vaníliás cukor
  • ízlés szerint fahéj
  • 2 ek. búzadara vagy zabkorpa
Tetejére:
  • 5 db tojásfehérje
  • 3 ek. porcukor
  • 1 ek. citromlé
Elkészítés:

A tésztához lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a többi hozzávalót, jól összegyúrjuk és hűtőben 2 órát folpackba csomagolva pihentetjük.
Közben a szilvát megmossuk, kettévesszük, magját kidobjuk.
2 óra elteltével előveszünk egy kb. 20x30-as méretű tepsit, kibéleljük sütőpapírral, és a tésztát tepsi nagyságúra nyújtjuk, majd beletesszük. Megszórjuk a búzadarával, a szilvát vágott felükkel felfelé elosztjuk a tészta tetején, és megszórjuk a fahéjas cukorral.
A tojásfehérjéket a cukorral és a citromlével kemény habbá verjük, majd elsimítjuk a szilva tetején.
180-200 fokon, előmelegített sütőben addig sütjük, míg a hab szépen meg nem pirul. A  sütő ajtaját nyitogatni nem szabad, mert a hab összeesik!
Ha kihűlt, vizes késsel szeleteljük.


Jó étvágyat!