Nagyon finom, egyszerűen elkészíthető sütemény! Garantáltan a család kedvence lesz, nem csak szilvával, barackkal vagy más gyümölccsel is elkészíthető. Reggel álljunk neki, mert a tésztának pár órát pihennie kell a hűtőben, így lesz igazán finom omlós!
Hozzávalók:
- 27 dkg liszt
 - 10 dkg vaj
 - 8 dkg cukor
 - 1 tojás
 - fél citrom leve és héja
 - fél csomag sütőpor
 - 1 vaníliás cukor
 - 1 evőkanál tejföl (lehet több is, lisztfüggő)
 
Töltelék:
- 50-80 dkg szilva
 - 10 dkg cukor
 - vaníliás cukor
 - ízlés szerint fahéj
 - 2 ek. búzadara vagy zabkorpa
 
Tetejére:
- 5 db tojásfehérje
 - 3 ek. porcukor
 - 1 ek. citromlé
 
Elkészítés:
A tésztához lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a többi hozzávalót, jól összegyúrjuk és hűtőben 2 órát folpackba csomagolva pihentetjük.
Közben a szilvát megmossuk, kettévesszük, magját kidobjuk.
2 óra elteltével előveszünk egy kb. 20x30-as méretű tepsit, kibéleljük sütőpapírral, és a tésztát tepsi nagyságúra nyújtjuk, majd beletesszük. Megszórjuk a búzadarával, a szilvát vágott felükkel felfelé elosztjuk a tészta tetején, és megszórjuk a fahéjas cukorral.
A tojásfehérjéket a cukorral és a citromlével kemény habbá verjük, majd elsimítjuk a szilva tetején.
180-200 fokon, előmelegített sütőben addig sütjük, míg a hab szépen meg nem pirul. A  sütő ajtaját nyitogatni nem szabad, mert a hab összeesik!
Ha kihűlt, vizes késsel szeleteljük.
Jó étvágyat!


Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése