Eperszezon..... gyorsan összedobható finom könnyű édesség a piskótatekercs. Kicsit másképp mint a megszokott, de megéri az a pár perc többletráfordítás.... 
A díszítést itt találtam. Ha tekercsnek sütöm a piskótát, mindig ezt a receptet követem..... A túrókrémet pedig Gizitől vettem kölcsön kicsi átalakítással.
Hozzávalók a piskóta díszítéséhez:
- 1 tojásfehérje
 - 30 gramm porcukor
 - 30 gramm vaj
 - 40 gramm liszt
 - ételfesték tetszés szerint
 
Hozzávalók a piskótához:
- 4 tojásfehérje
 - csipet só
 - 100 gramm cukor
 - 8 tojássárgája
 - 80 gramm süteményliszt
 - 20 gramm étkezési keményítő
 
Hozzávalók a krémhez:
- 250 gramm túró
 - 150 gramm porcukor
 - 1 vaníliarúd kikapart magjai
 - 1 csomag vaníliapuding
 - 2 dl víz
 - 10 gramm porzselatin
 - 1 dl víz
 - 3 dl tejszín
 - 50 gramm porcukor
 - eper
 
Elkészítés:
A díszítő krémmel kezdjük. A vajat a cukorral habosra kevertem, majd hozzáadtam a tojásfehérjét, és a lisztet, valamint az ételfestékből annyit, hogy kívánt színt elérjem. Habzsákba töltöttem és a sütőpapírral bélelt gáztepsibe, apró pöttyöket nyomtam. Ezután a tepsit betettem a hűtőbe, míg elkészítettem a piskótatésztát.
Bekapcsoljuk a sütőt kb. 160 fokra.
A tojásfehérjéket csipetnyi sóval felvertem, majd kanalanként hozzáadva a cukrot, szép fényes és kemény habot vertem. Egyenként hozzáadtam a tojások sárgáját, majd a keményítővel elkevert, szitált lisztet. Elővettem a hűtőből a tepsit, és óvatosan ráöntöttem a tésztát, majd szépen elsimítottam rajta. 10 percre betettem a sütőbe, majd kivéve azonnal feltekertem a sütőpapírral együtt. Amíg hűl, elkészítjük a krémet.
A pudingport simára keverjük a vízzel, majd mikróba téve sűrűre főztem és kihűtöttem.
A túrót a porcukorral és a vanília magokkal simára kevertem, majd a kihűlt pudinggal egyneművé dolgoztam.
1 dl vizet felforraltam, a lángról lehúztam és belekevertem a zselatint. amikor kihűlt, ezt is hozzákevertem a túrós krémhez. Egy lágy masszát fogunk kapni, nem kell megijedni. 
A tejszínhabot keményre vertem a cukorral, majd kanalanként beleforgattam a túrókrémbe. Kész is vagyunk a töltelékkel... Betettem a hűtőbe egy órára és csak utána töltöttem meg a piskótát. Ekkorra már dermedt annyit a krém, hogy könnyű volt vele dolgozni. Kitekertem a piskótalapot, és az egyik oldalára halmoztam jó bőven a krémből. Majd a közepébe egész eperszemeket nyomtam szorosan egymás mellé, megigazítottam a krémet, majd a piskótát ráhajtottam. Kezemmel szépen megigazgattam, hogy szép hengert kapjak, majd visszatettem a hűtőbe. 1,5-2 óra múlva, éles késsel szépen szeletelhető.
A maradék krémből és eperből pohárkrém lett....... :)
Jó étvágyat! 
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése