Kép

Kép

Kategóriák

2013. május 19., vasárnap

ÁFONYATORTA


A mai nap nagy öröm számomra, hazajöttek az Kisöcsémék Angliából. Végre a család egy része ismét együtt lesz, bár nagyobbik Öcsémék hiányozni fognak. Az ő hazatérésük alkalmából készítettem ezt a tortát. Az alapötlet Moha otelló tortája volt, de ugye az ilyenkor még nincs, viszont áfonya van. De ki fogom próbálni otelló szőlővel is, hiszen fantasztikus aromája hihetetlenül harmonizálhat a citromos, tejszínes, mascarpone krémmel. Gyorsan elkészíthető egyszerű gyümölcsös sütemény.

Hozzávalók a csokis piskótához:
  • 3 tojás
  • 60 gramm cukor
  • 50 gramm liszt
  • 10 gramm Holland kakaópor
  • 1 ek. rum
  • 1 ek. olaj
A tojásokat a cukorral habosra keverem robotgép segítségével. Beleöntöm a rumot és az olajat, pár percig még verem, aztán óvatosan hozzákeverem a lisztet és a kakaóport. 26 cm-es tortaforma aljára sütőpapírt teszek, majd beleöntöm a masszát és 180 fokon tűpróbáig sütöm. Ha kisült, kihűtöm.

Hozzávalók a krémhez:
  • 250 gramm mascarpone
  • 200 ml tejszín
  • 200 gramm porcukor
  • 1 citrom leve
  • 20 gramm zselatin fix
  • 125 gramm áfonya
A tejszínt kemény habbá verem a cukorral, beleteszem a krémsajtot, tovább habosítom, majd hozzáadom a zselatinport is. Tovább verve belecsorgatom a citrom levét és kész vagyunk. 

A kapcsos tortaformába visszateszem a piskótakorongot, majd a krém felét rásimítom. Erre kerülnek az áfonyaszemek szépen elosztva, majd a krém másik felével beborítom. Beteszem a hűtőbe és hagyom dermedni egy órát.

Zselé:

  • 500 ml áfonyalé ( én dobozos gyümölcslét használtam)
  • 2 kis tasak színtelen tortazselé
  • 125 gramm áfonya
A tortazselét kevés gyümölcslével simára keverem, majd hozzáöntöm a többit is és forrástól számítva 1 percig főzöm. Hideg vízbe állítva, folyamatos keverés mellett addig hűtöm, amíg kezd dermedni, de még szépen elterül. Az áfonyaszemekkel kirakom a torta tetejét, majd ráöntöm az áfonyazselét és egy éjszakára visszateszem a hűtőbe. Másnap lehet díszíteni, én kiraktam az oldalát csoki cseppekkel, de lehet rá tejszínhabrózsákat nyomni, közepükben egy szem áfonyával.



Ha nem felejtem el, készítek a felszelt tortáról is képet.

Jó étvágyat!