Napok óta nagyon hideg van, pedig már június írunk. A derekam is sztrájkol, 1,5 hete fáj, így ma tudtam  először valami időigényesebb ételt összedobni.... Na de ne panaszkodom, majd elmúlik.. Viszont a hideg csak nem akar, ezért valami tartalmas és forró levesre vágytam. Régen készítettem már Palóc levest pedig nagyon szeretjük, úgyhogy épp itt volt az ideje.
Hozzávalók:
- 500 gramm lapocka (eredetileg birka, de felénk nagyon ritkán lehet kapni)
 - ízlés szerint füstölt hús, én most a föstöltszalonna bőrét főztem a levesbe
 - 500 gramm zöldbab
 - 3 szál szép répa
 - 1 szál szép petrezselyemgyökér
 - 300 gramm burgonya (én ezt most kihagytam)
 - paprika
 - paradicsom
 - 2 fej vöröshagyma
 - 4-5 gerezd fokhagyma
 - 1 jó evőkanál mangalicazsír
 - só
 - bors
 - majoranna
 - tárkony
 - őröltkömény
 - pirospaprika
 - petrezselyemzöld
 - 3 dl tejföl
 - kevés liszt
 - citromlé
 
Egy fazékba zsírt hevítek, majd beleteszem az apróra vágott vöröshagymát, paprikát, paradicsomot és pár percig dinsztelem. Belenyomom a fokhagymát, hozzáadom a szalonna bőrét nagyobb darabokba vágva, a húst amit fehéredésig pirítok, majd fűszerezem. (só, bors, pirospaprika, majoranna, tárkony, őröltkömény) Egyszóval pörköltet készítek. Amikor a hús már félpuha, beleteszem a karikára vágott zöldségeket, a feldarabolt zöldbabot, felöntöm annyi vízzel, hogy kellemes sűrűségű levest kapjak, beleteszem a petrezselyemzöldet és készre főzöm. Megkóstolom, ha kell még fűszerezem és ha minden puha beleszűröm a liszttel elkevert tejfölt is. Összerottyantom majd a végén citromlével ízesítem. 
Jó étvágyat! 
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése