Kép

Kép

Kategóriák

2013. június 9., vasárnap

MÉZES-FEHÉRBOROS PÁCBAN SÜLT CSONTOS TARJA




Hozzávalók:
  • 6 szelet csontos tarja
  • 1 zacskó Kotányi sült oldalas fűszerkeverék
  • 3 ek fehérbor
  • 3 ek. olaj
  • 1 ek méz
  • bors
  • 2 szál rozmaring
A fenti hozzávalókat összekeverem, majd a hússzeleteket alaposan bekenem a páccal és lezárt edényben egy éjszakát a hűtőben pihentetem.
  • 1 dl fehérbor
  • 1 jó nagy fej fokhagyma
Másnap egymás mellé, tepsibe rakom a húst, öntök alá 1 dl fehérbort és megszórom a megpucolt és kés hátával összeroppantott fokhagymagerezdekkel. Fólia alatt, 200 fokos sütőben kezdem el sütni. 45 perc után, óvatosan felemelve a fóliát ellenőrzöm a hús puhaságát. Ha megpuhult, a fóliát levéve róla, visszateszem a sütőbe és grill fokozaton mindkét oldalukat pirosra sütöm. Petrezselymes újburgonyával és friss ecetes salátával esetleg kompóttal tálalom.
A petrezselymes burgonyához apróbb szeműeket választok, mivel egészben fogom megfőzni. Hideg vizet engedek rá és egy kés segítségével lekaparom a héját. Ezután beleteszem egy fazékba annyi vizet engedve rá, hogy jól ellepje, sózom, majd puhára főzöm. Közben egy serpenyőbe szalonnazsíron házi zsemlemorzsát pirítok majd hozzáadok egy jó nagy csokor összevágott petrezselymet. Pár pillanat alatt összeforgatom, majd a megpuhult burgonyával összekeverem.

Utólagos észrevétel:

Kipróbáltam egy kész fűszerkeveréket mert annyira dícsérték és teljesen felesleges.... Sokkal finomabb és adalékmentes ha mi készítjük el. Só, bors, fokhagyma, kömény, szójaszósz, rozmaring, méz és fehérbor keveréke kiváló. De használható a pácoláshoz és sütéshez mindenféle zöldfűszer, vöröshagyma, mustár, chili paprika és sorolhatnám...A lényeg, merjünk kísérletezni és felejtsük el a "zacskós" fűszereket! ;)



Jó étvágyat!