Kép

Kép

Kategóriák

2013. június 18., kedd

ÁFONYÁS-TÚRÓS MINI PITE CSOKILENCSÉVEL


Kaptam két piteformát...olyan kicsiket, kb 12,5 cm átmérőjűek...... Nagyon jópofák, olyanok mint a nagy piteformám, az alját ki lehet emelni, igazán praktikus.... Amikor csak kettőnkre kell főzni tökéletes megoldás! Gondoltam kipróbálom...

Hozzávalók a tésztához:
  • 100 gramm liszt
  • 20 gramm vaj
  • 30 gramm porcukor
  • icipici só
  • 1 tk vanília aroma
  • 1 tojás sárgája
  • 1 tk tejföl
A lisztet elmorzsolom a a vajjal, majd hozzáadom a cukrot, sót, vaníliaaromát és a tojás sárgáját. Annyi tejfölt teszek hozzá, hogy összeálljon a tészta majd folpackba csomagolom és pár órára beteszem a hűtőbe.

Hozzávalók a töltelékhez:
  • 250 gramm túró
  • tejföl
  • porcukor ízlés szerin
  • pár levél menta
  • 1 ek vanília aroma
  • 125 gramm áfonya
  • csokilencse ízlés szerint
A túróhoz teszek egy kevés tejfölt, nem sokat, hogy ne legyen lágy a massza. Belekeverem a porcukrot, vanília aromát és az apróra vágott menta leveleket, majd hozzáadom a csokilencsét és az áfonyát.
A sütőt felmelegítem 200 fokra. A két piteforma aljába sütőpapírt vágok és a kezem közelébe teszem őket.
Előveszem a hűtőből a tésztát, kettévágom majd mindegyikből levágom az 1/3 részét, ez lesz a teteje. A nagyobbik darabot kör alakúvá nyújtom, sokkal nagyobbra mint a piteforma átmérője, mert szépen ki kell hogy töltse a tészta. Ha megvan óvatosan belehelyezem a formába, enyhén hozzányomva az oldalához is a tésztát. Alját megszurkálom és beteszem a sütőbe. Amikor már jön az illata és kezd enyhén pirossá válni a tészta, kiveszem a sütőből, és beleteszem a tölteléket. A maradék 1/3 tésztákat kinyújtom, tésztarácsozóval végig megyek rajta és széthúzva óvatosan betakarom vele a pitéket. Tojásfehérjével lekenem és visszatéve a sütőbe szép pirosra sütöm őket. Áfonyaszemekkel, csokilencsével, tejszínhabbal és mentalevéllel díszítve tálalom. Nálam az áfonya lemaradt, mert keveset találtam venni és ebben a melegben semmi kedvem nem volt csak ezért boltba menni..... Isteni finom omlós és laktató sütemény, tökéletes kiegészítője egy finom levesnek.




Jó étvágyat!