Kép

Kép

Kategóriák

2013. június 12., szerda

TEPERTŐS POGÁCSA



Ezt a receptet egy kedves ismerősömtől, Szilniczky Edittől kaptam. Isteni finom, porhanyós és leveles pogácsa sült belőle, sokszor fogom elkészíteni!

Hozzávalók:
  • 500 gramm liszt
  • 200-250 gramm darált tepertő
  • 1 tojás
  • fél pohár tejföl (kicsi)
  • 25 gramm élesztő
  • csipet cukor
  • 12 gramm só
  • őrölt feketebors
  • tej
  • + 1 tojás a kenéshez
Egy tálba szitálom a lisztet, közepébe mélyedést készítek, ide morzsolom az élesztőt a csipet cukrot és kb. fél dl langyos tejet öntök rá. Kicsit összekeverem az élesztővel, majd hagyom felfutni. A tál oldaláról kevés lisztet húzok a megkelt élesztőre, majd hozzáadom a tojást, tejfölt, darált tepertőt, sót, ízlés szerint feketeborsot és annyi tejet hogy könnyen gyúrható rugalmas tésztát kapjak. Alaposan kidolgozom, majd hagyom duplájára kelni. Ujjnyi vastagságúra nyújtom, hajtogatom és 20 percig pihenni hagyom. Ezt még 2x megismétlem, majd kb 2 centi vastagságúra nyújtom, tetejét bevagdosom és én most pizza vágóval szeleteltem, így nem marad felesleg, amit újból gyúrni és nyújtani kellene, szóval ki hogy szeretné, szaggatja. Sütőpapíros tepsibe teszem, tetejüket lekenem tojással és 200 fokon megsütöm.


Jó étvágyat!