Imádom a vadast, bár ebben az érzésben csak a lányim osztoznak velem, párom nem szereti. Ennek ellenére el szoktam készíteni, mivel Ő saját bevallása szerint nem válogatós, így néha igazán meg tudja enni! Eredetileg marhahús kellene hozzá, de akkor végképp csak én enném, úgyhogy a kompromisszum végett sertéscombból szoktam főzni. Hát igen, néha alkalmazkodni kell ha el akarunk érni valamit.... A végeredmény viszont egy isteni eledel! A zsemlegombóccal szintén hadilábon áll a család, ezért ezt már nem is erőltetem, spagettivel esszük. Hát, ahány ház annyi szokás, és ahány ember, annyi féle ízlés.....
Hozzávalók:
- 8 szép szelet sertéscomb
 - 5-6 szál sárgarépa
 - 2-3 szál petrezselyemgyökér
 - 1 kis darab zellergumó
 - 1 jó nagy fej vöröshagyma vagy 2 kisebb
 - 8 gerezd fokhagyma
 - só
 - bors
 - babérlevél
 - 1/2 citrom
 - 1 dl fehérbor
 - 2 ek. liszt
 - 2. kk. cukor
 - ízlés szerint mustár
 - 2 dl tejföl
 
A zöldségeket megtisztítom és feldarabolom, a hagymát nagyobb darabokra vágom a fokhagymát egészben hagyom. Egy lábasba rakom, hozzáadom a citrom héját, a babérlevelet és borsot, majd felöntöm annyi vízzel hogy ellepje. Felforralom majd kihűtöm. Addig a húst megmosom, szeletekre vágom majd a kihűlt pácléhez adom és lefedve beteszem a hűtőbe. Én ezt előző reggel szoktam megcsinálni, és másnap reggelig érlelődik. Kiveszem a húsokat a léből, sózom, borsozom, majd mindkét oldalát, kevés mangalicazsíron hirtelen pirosra sütöm. Előveszem a kuktámat, beleteszem a pirosra sült húsokat, ráöntöm a páclevet, hozzáadom a bort és a citromlevet, sót és puhára párolom. Ha kész, kiveszem a húst, citromhéjat és  babérlevelet, majd a levet botmixerrel pürésítem. A cukrot egy kiskanál vízzel karamellizálom és adok hozzá a zöldséges léből majd beleöntöm. A lisztet elkeverem a mustárral, tejföllel, és szintén a zöldséges lével hígítom és ezt is hozzáadom az alapléhez és újraforralom. Ízlés szerint fűszerezem ha még kell, majd visszateszem a húst a mártásba és pár pillanatig még főzöm. Spagettitésztával tálalom.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése