Hozzávalók a tésztához:
- 400 gramm liszt
 - 1 cs. sütőpor
 - 200 gramm vaj
 - 150 gramm porcukor
 - 1 csipet só
 - 1 ek. vanília aroma
 - 2 tojás sárgája
 - 1-2 ek. tejföl, amivel a tészta összeáll
 
A liszthez hozzáadtam a sütőport, elkevertem vele, majd a vajjal szép egyneművé morzsoltam. Ezután tettem bele a tojások sárgáját, porcukrot, sót, vanília aromát és annyi tejfölt, amennyivel összeállíthatóvá vált. Gyors mozdulatokkal összegyúrtam hogy a vaj ne olvadjon meg, és gombóccá formálva, folpackba csomagolva betettem a hűtőbe míg a krémeket elkészítettem.
Almás krém:
- 1,5 kg alma
 - citromlé
 - 1 csomag vaníliás puding
 - 2 ek. cukor + 2 ek cukor
 - 1 csomag vaníliás cukor
 - őrölt fahéj
 
Az almákat meghámoztam, lereszeltem, majd a levét kinyomtam. 3 dl félretettem ebben elkevertem a vaníliás pudingot és a cukrot, majd a mikróban sűrűre főztem. A levéből kinyomott almára citromlevet csurgattam, majd majd 2 ek. cukorral és a vaníliával megpároltam. Ha almáspitét készítek, akkor nem dinsztelem meg az almát, hiszen megsül a süteménnyel, de itt a lapokat külön sütjük, így krémesebb lesz párolva. Szóval az alma levéből sűrűre főtt pudingot és a dinsztelt almát összekevertem, ízesítettem őrölt fahéjjal és félretettem hűlni.
Vaníliás krém:
- 2 egész tojás
 - 2 ek. cukor
 - 1 csomag vaníliás cukor
 - 2 ek. liszt
 - 3 dl tej
 
A tojásokat a cukorral, vaníliával és a liszttel alaposan kikevertem, majd apránként hozzáadtam a tejet is. Állandó kevergetés mellett, sűrű, szép sima krémet főztem belőle. Hagyjuk teljesen kihűlni.
- 150 gramm vaj
 - 100 gramm porcukor
 
A vajat a porcukorral habosra kevertem, majd hozzáadtam a kihűlt főzött krémhez és sima, fényes egynemű krémmé varázsoltam a robotgép segítségével. Készen van mindkét krém, elővehetjük a tésztát a hűtőből.
Három egyenlő darabra osztva, tepsi hátán, 180 fokon megsütjük a lapokat. Vigyázzunk, ne süssük túl! Akkor jó, ha már érezni az illatát és kezd a teteje "pirulni". Ekkor még lágynak, puhának tűnhet, de így lesz jó. Az én tepsim 46 x 20 cm-es.



Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése