Kép

Kép

Kategóriák

2013. augusztus 30., péntek

SZILVÁSGOMBÓC



Azt hiszem ez az az étel, amit nem kell magyaráznunk, hogy miért szeretünk.... Itt a nyár vége, ősz eleje, érik a szilva és szinte kötelező gombócot főzni belőle! :) A recept nagyon egyszerű, még sosem mértem le a hozzávalókat, így elég érdekes volt elkészíteni...... :)
Hozzávalók:
  • 1 kg megtisztított, felkockázott burgonya
  • kb. 300 gramm liszt
  • 3 egész tojás
  • 1 kk só
  • szilva
  • olaj
  • zsemlemorzsa
  • porcukor
  • fahéj
A krumplit sós vízben feltettem főni, majd amikor megpuhult leszűrtem és krumplinyomón azonnal áttörtem. Hagytam teljesen kihűlni, majd beleütöttem a tojásokat, hozzáadtam a sót és a liszt kb. felét. Alaposan lisztezett deszkán, óvatosan összegyúrtam, csak annyi lisztet téve hozzá, hogy ne ragadjon! Lehet nem is kell mind, az is lehet több kell, ez függ a krumpli fajtájától és a liszt minőségétől is. Fontos, hogy ne lisztezzük túl a tésztát mert elveszti az igazi gombócízt. Kb. 0,5 cm vastagságúra nyújtottam, majd felkockáztam a tésztát. Mindegyik közepére egy fél szilvaszemet raktam, aminek a magja helyére fahéjas cukrot tettem. Összegombócoztam és a sós, 1 ek. olajjal dúsított forró vízbe tettem. Egyszerre nem több mint 6 darabot. Amikor feljöttek a víz tetejére még 1-2 percig hagytam forrni, majd kiszedtem és a pirított zsemlemorzsába forgattam őket. Fahéjas cukorral meghintve tálaltam...


Ha apró szemű szilvát kapunk, akkor belemehet 1 egész..... szintén, ha a jó nagy gombócoknak vagyunk a híve. Édesanyám kicsi gombócokkal kezdte, majd amikor azt látta, hogy Apukám a villára szúrja a gombócot és egészben bekapja, akkor úgy döntött, nagy gombócokat készít. Ám úgy látszik nem elég nagyok még így sem, mert Apu azóta sem változtatott az egészben bekapás módszerén! :)


Jó étvágyat!