Régóta sütöm Limarától a hamburgerzsemléit, mert nagyon ízletesek. Ma egy kicsit másképp készítettem, belecsempészve egy kis teljeskiőrlésű rozslisztet. Isteni finom lett!
Hozzávalók:
- 450 gramm liszt
 - 150 gramm rozsliszt
 - 1 tk.só
 - 40 gramm vaj
 - 1 egész tojás
 - 100 gramm kefír
 - 1 ek. cukor
 - kb. 2,5 dl tej (lisztfüggő)
 - 20 gramm élesztő
 - + 1 tojás a kenéshez
 
Kb. 1,5 deci langyos tejbe beletettem cukrot és belemorzsoltam az élesztőt. A liszteket összekevertem egy tálba, közepébe mélyedést készítettem, ide ütöttem a tojást, sót, vajat, kefírt a maradék tejet és a felfutott élesztőt. Alaposan kidagasztottam kézzel, majd hagytam duplájára kelni. Ezután 9 egyforma, kb. 122 grammos darabokra vágtam, gömbölyítettem és újra duplájára kelesztettem a sütőpapíros tepsin. Ha megkeltek lekentem őket a felvert tojással és megszórtam magokkal. 180 fokra előmelegített sütőben, amibe forróvizet tettem a párásítás végett, kb. 18-20 perc alatt pirosra sütöttem őket. Nagyon finom, lágy bélzetű zsemlék lesznek belőle!
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése