Kép

Kép

Kategóriák

2013. július 13., szombat

ESZKIMÓLÁNGOS


Ha nyár akkor lángos, ha lángos akkor Balaton....... Első élményem mégsem hozzá kötődik. Kicsi lányka voltam, talán 6-7 éves, de ijesztően jól emlékszem rá! Látom anyukámat a konyhában, ahogy húzogatja a tésztát és teszi a forró olajba.....aztán mikor kisültek, repültek a kukába.... Anyu ideges és szomorú, mi meg iszkoltunk a szobánkba... Hát igen, nem minden recept jó...... Aztán pár évvel később hazaállított egy másik recepttel amit a munkatársától kapott és tuti lángos recept. Úgy gondolta ad még egy esélyt neki és megsütötte..... Ismét látom magam előtt Anyukámat, de most nem bosszús és szomorú, hanem mosolyog és büszke! Igaz, ez nem a hagyományos krumplis lángos, de isteni finom! Nagyon sok recept van az interneten és különböző nevekkel vannak ellátva, én Eszkimólángosnak ismertem meg, és Anyukám után ezt a receptet használom azóta is. Lássuk hogy készül nálam a mosolygós Eszkimólángos, ami akár két hétig is benn tartható a hűtőben! Bár ezt az időt sosem próbáltam, de tény, ha két napra főzök, akkor minden nap csak annyit sütök ki belőle, amennyi épp elfogy. A tészta nagyon jól viselkedik a hidegben, akár egy Eszkimó! ;)

Hozzávalók:
  • 600 gramm finomliszt
  • 250 gramm rétesliszt
  • 2 pohár kefir (175 grammosak)
  • 2 dl hideg tej
  • 30 gramm friss élesztő
  • 2 egész tojás
  • 1,5 tk só
  • csipet cukor
  • kb. 2 ek. olaj

A liszteket összekeverem, hozzáadom a kefireket, a felvert tojásokat, a sót. A tejbe beleteszek egy csipet cukrot, majd belemorzsolom az élesztőt és elkeverem. Ezt is hozzáöntöm a liszthez és alaposan kidagasztom. A végén dagasztom bele az olajat majd egy olajjal vékonyan kikent fedeles edénybe teszem a tésztát. Hűtőben hagyom kelni minimum 3 órát. Serpenyőben kb. 2 ujjnyi magasan olajat hevítek és a tésztából lecsípett darabokat szintén olajos kézzel kör alakúra húzogatom. Hogy mennyire? Hát ez attól is függ ki hogyan szereti a lángost. Van aki vékonyan, lyukakkal a közepén melyek ropogósra sülnek és van aki úgy mint én, vastagabban, hogy jól rá lehessen harapni! Tehát ez az ízlésünkön múlik.... Forró olajban 1-2 perc alatt pirosra sütöm mindkét felét. Tálalásnál jó sok fokhagymával, tejföllel és reszelt sajttal, vagy épp ki mivel szereti kenjük-szórjuk meg! 



Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése