Isteni finom, foszlós, lágybélzetű kalács, kiváló reggelire vagy uzsonnára vajjal, lekvárral, vagy akár önmagában is egy csésze forró kakaóval! Csak ajánlani tudom!
Hozzávalók:
- 2 dl tejszín
- 2 dl tej
- 1 ek vanília aroma
- 1 egész tojás
- 1 csipet só
- 3 ek. cukor
- 600 gramm liszt
- 30 gramm friss élesztő
- 2 ek kakaópor + 2-3 ek. tej
- rumba áztatott mazsola
- csokilencse
A meglangyosított tejbe teszek egy kevés cukrot, majd belemorzsolom az élesztőt. Amíg felfut, addig kimérem a lisztet, hozzáadom a meglangyosított tejszínt, sót, tojást, vaníliaaromát és a maradék cukrot, majd a felfutott élesztőt is. Addig dagasztom, míg elválik az edény falától és a kezemre sem ragad rá a tészta. Szép fényesnek, hólyagosnak és rugalmasnak kell lennie. Ekkor kettéveszem, és az egyik felébe beledagasztom a 2 ek. tejben elkevert kakaót. Ez egy kicsit macerás, de megéri! Mindkét gombócot duplájára kelesztem. Először kinyújtom a sárga tésztát, megszórom mazsolával és csokilencsével és egy kicsit belenyomkodom. Ezután a kakaós tésztát nyújtom ugyanakkorára, és ráhelyezem a sárga tésztára, majd szorosan feltekerem mint a bejglit. Vékonyan kivajazott kuglófformába helyezem a tekercset és szintén duplájára kelesztem.
Ez idő alatt bemelegszik a sütő 180 fokra. Mikor ez megtörtént, vizet loccsantok a sütőbe és beteszem a tésztát. Kb. 50 perc alatt készre sütöm! (sütőfüggő)
Forrás: Itt
Jó étvágyat!
Mit jelent, hogy vizet loccsantok a sütőbe? Azt, hogy vizet engedek egy tepsibe, s abba helyezem a kuglófsütőt, s úgy sütöm?
VálaszTörlésAzt jelenti, hogy kb 1 dl vizet beloccsintok a forrò sütő aljàba, hogy gőz keletkezzen. A művelet utàn gyorsan bezàrom a sütőajtót!
Törlés