Kép

Kép

Kategóriák

2013. október 12., szombat

RÁNTOTT VELŐRÓZSÁK



Imádjuk a velőt mindenféle formában! Rántva, pörköltnek, pirítósra, tojással vagy vesevelőnek készítve! Mivel már régen volt, így ma ez került az asztalra majonézes burgonyasalátával illetve sült krumplival. Mivel kicsit időigényes és macerásabb mint egy sima rántott hús, sokan nem szeretik elkészíteni, pedig az íz bőven kárpótol mindenért!

Hozzávalók:
  • friss velő
  • bors
  • liszt
  • tojás
  • zsemlemorzsa
  • olaj a sütéshez
A velőt ecetes vízbe teszem és egy jó negyed órát pihenni hagyom... Ha eltelt nekiállok lehártyázni. Így néz ki előtte:


Lényegében azt a piros eres hártyát kell lehúzni róla, ami össze is fogja a velőrózsákat. Megtisztítás után ilyen lesz:


Ekkor óvatosan leöblítem hideg vízzel, majd nyakon öntöm forrásban lévő vízzel is. A forró víztől "tartást" kap a velő, így könnyebb lesz panírozni. Előkészítem a lisztet, tojást és morzsát, majd a tojást fűszerezem sóval és őrölt borssal. Hagyományos módon bepanírozom és forró olajban szép aranysárgára sütöm őket. Papírszalvétára szedve felitatom róla a felesleges olajat és kedvünk szerinti körettel  tálaljuk. 


Majonézes burgonyasalátához héjában megfőzöm a krumplit, ha megfőtt megpucolom és kihűtöm. Addig elkészítem a mártást. 1 kis pohár tejfölhöz adok ízlés szerint majonézt, mustárt, sót, borsot, kevés porcukrot és frissen csavart citromlevet. Összekeverem. A lilahagymát félbe majd vékony szeletekre vágom, besózom és 10-15 percet állni hagyom. Kinyomom a levéből és hozzákeverem a majonézes alaphoz. A kihült krumplikat karikára szele szintén hozzáadom és óvatosan összekeverem. Akkor a legfinomabb ha egy éjszakát a hűtőben csücsül, így szépen összeérnek az ízek. Mennyiségeket azért nem írtam, mert függ az éhes szájaktól, illetve kóstolással az ízlelőbimbóink kedvére tehetünk.


Jó étvágyat!