Kép

Kép

Kategóriák

2014. január 1., szerda

TÚRÓS-SZALONNÁS POGÁCSA



Ma pogácsát sütöttem az Újév kedvéért, és hogy kicsit más legyen, túró és szalonna is került bele.

Hozzávalók:
  • 1 kg liszt
  • 20 dkg zsír
  • 1 ek. só
  • 1 tojás + 1 sárgája
  • 25 dkg túró
  • 1 nagy pohár tejföl
  • 1 dl tej
  • 1 kk cukor
  • 1 kocka élesztő ( Budafoki)
"Töltelékhez":
  • 4 szelet zsírosabb szalonna kisütve
Tetejére:
  • tojás vagy ki mit szeretne
A lisztet elmorzsolom a zsírral, hozzáadom a sót, túrót és a tojást. Az élesztőt felfuttatom a cukros tejben, majd ezt is hozzáadom. Annyi tejföllel gyúrom össze, hogy rugalmas, könnyen kezelhető tésztát kapjak. Lisztfüggő is, nekem kellett egy 450 grammos hozzá. Alaposan kidolgozom, majd hűvös helyen pihentetem kb. 1 órát. Ezután elnyújtom, hajtogatom majd 30 perc pihentetés következik. Ezt még 2x megismétlem úgy, hogy az utolsó hajtogatásnál rászórom a szalonnapörcöt és meglocsolom egy kis szalonnazsírral is. Majd jó ujjnyi vastagságúra nyújtom, kiszaggatom, tetejét megkenem tojással úgy, hogy a pogácsa oldalára ne kerüljön, mert akkor összeragasztja és csálé lesz, majd 200 fokon pirosra sütöm.



Jó étvágyat!