Ha Újév, akkor lencse! Ahogy én készítem:
Hozzávalók:
- 50 dkg lencse
 - 3 szelet zsírosabb szalonna
 - kb. 20 centis enyhén csípős kolbász
 - 1 nagyobb szál petrezselyemgyökér
 - 2 szál sárgarépa
 - 1 csokor petrezselyem
 - 1 kis fej vöröshagyma
 - 2-3 gerezd fokhagyma
 - 2 babérlevél
 - borsikafű vagy bors
 - só
 - pirospaprika
 - 1 csapott fakanálnyi liszt
 - 2 ek mustár
 - annyi víz hogy számunkra megfelelő sűrűséget érjünk el
 
A lencsét átválogatás és átmosás után beáztatom pár órára. A szalonnát felkockázom a kolbászt felkarikázom és elkezdem pirítani. Mikor a szalonna más kellően kisült a zsírjából, hozzáadom az apró kockára vágott vöröshagymát, a felkarikázott zöldséget és sárgarépát. Kicsit összeforgatom, dinsztelem, majd meghintem egy csapott fakanálnyi liszttel. Nem kell megijedni, nem lesz csomós! Rászórom a pirospaprikát,  hozzáadom a mustárt, gyorsan összekeverem és felöntöm vízzel. Beleteszem a lencsét, fokhagymagerezdeket egészben, babérlevelet, borsikafüvet, sózom, beleteszem a petrezselyemzöldet csokorban, majd készre főzöm. Közben kóstolgatom és ha valami fűszer kell még bele, akkor pótlom. 
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése