Kép

Kép

Kategóriák

2014. január 1., szerda

LENCSELEVES



Ha Újév, akkor lencse! Ahogy én készítem:

Hozzávalók:
  • 50 dkg lencse
  • 3 szelet zsírosabb szalonna
  • kb. 20 centis enyhén csípős kolbász
  • 1 nagyobb szál petrezselyemgyökér
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 2 babérlevél
  • borsikafű vagy bors
  • pirospaprika
  • 1 csapott fakanálnyi liszt
  • 2 ek mustár
  • annyi víz hogy számunkra megfelelő sűrűséget érjünk el
A lencsét átválogatás és átmosás után beáztatom pár órára. A szalonnát felkockázom a kolbászt felkarikázom és elkezdem pirítani. Mikor a szalonna más kellően kisült a zsírjából, hozzáadom az apró kockára vágott vöröshagymát, a felkarikázott zöldséget és sárgarépát. Kicsit összeforgatom, dinsztelem, majd meghintem egy csapott fakanálnyi liszttel. Nem kell megijedni, nem lesz csomós! Rászórom a pirospaprikát,  hozzáadom a mustárt, gyorsan összekeverem és felöntöm vízzel. Beleteszem a lencsét, fokhagymagerezdeket egészben, babérlevelet, borsikafüvet, sózom, beleteszem a petrezselyemzöldet csokorban, majd készre főzöm. Közben kóstolgatom és ha valami fűszer kell még bele, akkor pótlom. 


Jó étvágyat!