Nagyon finom, egyszerűen elkészíthető sütemény! Garantáltan a család kedvence lesz, nem csak szilvával, barackkal vagy más gyümölccsel is elkészíthető. Reggel álljunk neki, mert a tésztának pár órát pihennie kell a hűtőben, így lesz igazán finom omlós!
Hozzávalók:
- 27 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 8 dkg cukor
- 1 tojás
- fél citrom leve és héja
- fél csomag sütőpor
- 1 vaníliás cukor
- 1 evőkanál tejföl (lehet több is, lisztfüggő)
Töltelék:
- 50-80 dkg szilva
- 10 dkg cukor
- vaníliás cukor
- ízlés szerint fahéj
- 2 ek. búzadara vagy zabkorpa
Tetejére:
- 5 db tojásfehérje
- 3 ek. porcukor
- 1 ek. citromlé
Elkészítés:
A tésztához lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a többi hozzávalót, jól összegyúrjuk és hűtőben 2 órát folpackba csomagolva pihentetjük.
Közben a szilvát megmossuk, kettévesszük, magját kidobjuk.
2 óra elteltével előveszünk egy kb. 20x30-as méretű tepsit, kibéleljük sütőpapírral, és a tésztát tepsi nagyságúra nyújtjuk, majd beletesszük. Megszórjuk a búzadarával, a szilvát vágott felükkel felfelé elosztjuk a tészta tetején, és megszórjuk a fahéjas cukorral.
A tojásfehérjéket a cukorral és a citromlével kemény habbá verjük, majd elsimítjuk a szilva tetején.
180-200 fokon, előmelegített sütőben addig sütjük, míg a hab szépen meg nem pirul. A sütő ajtaját nyitogatni nem szabad, mert a hab összeesik!
Ha kihűlt, vizes késsel szeleteljük.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése