Kép

Kép

Kategóriák

2013. március 26., kedd

BORSÓLEVES




Mára valami igazán egyszerű és idő hiányában, gyors ebédet kellett főznöm. Igaz, ezt a levest akkor szeretjük a legjobban, amikor Anyukám kertjében frissen terem meg hozzá minden zöldség. Így tél végén-tavasz elején viszont be kell érnünk a fagyasztóba eltett zöldborsóval. Ettől függetlenül, nagyon finom levest tudunk készíteni.

Hozzávalók:
  • 30 dkg zöldborsó
  • 2 szál répa
  • 1 szál petrezselyem
  • 1 kisebb zsenge karalábé
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • petrezselyemzöld
  • só, bors, vegeta vagy 1 Knorr házias marha levesalap (én ezt szeretem, finom ízt ad)
Grízgaluska:
  • 1 tojás
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna
  • búzadara
Elkészítés:

A vöröshagymát apróra összevágom, majd egy kevés olajon üvegesre pirítom, Rádobom a tetszés szerint karikára, kockára vágott sárgarépát, karalábét,zöldséget, hozzáadom a zöldborsót, és 0,5 dl víz hozzáadásával kb.10 percig fedő alatt párolom. A zöldségek felszeletelésénél ügyeljünk arra, hogy nagyjából egyforma méretűek legyenek, így egyszerre puhulnak meg. 10 perc elteltével, a tűzről félrehúzva, adjunk hozzá egy kiskanál pirospaprikát, egy kevés borsot, 1 Knorr házias levesalapot, pici sót és öntsük fel 1,5-2 liter vízzel és tegyük bele a csokorba kötött petrezselymet.Takarékon, egy fakanalat a fedő alá csúsztatva főzzük puhára.
Amíg a leves fő, készítsük elő a grízgaluskát. Ezt a receptet még drága anyósomtól tanultam, mindig beválik, habkönnyű galuska lesz belőle. Válasszuk szét a tojást és a fehérjét verjük kemény habbá. Majd adjuk hozzá a tojás sárgáját is, és óvatosan keverjük össze a felvert fehérjével. Tegyük hozzá a késhegynyi szódabikarbónát, egy csipet sót, és annyi darát, hogy ne legyen se folyós, se kemény állagú. Egy lazán keverhető, inkább lágy masszát kell kapnunk, amit 5 percig hagyjunk pihenni, ezalatt az idő alatt a dara megduzzad, és szaggathatóvá válik. Én külön szoktam a grízgaluskát kifőzni, és utána hozzáadni a leveshez, de ez is, mint oly sok minden, házanként változó. Sós vízben, mokkáskanállal szoktam szaggatni, pár perc főzés után kivesszük a vízből és hozzáadjuk az elkészült leveshez.

Jó étvágyat!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése