Ma egy isteni finom hal receptet hoztam, ami garantálom, annak is ízleni fog, aki amúgy nem szereti a halat!
Magam is így vagyok vele, ritkán eszem, tudom nem jól teszem, de ebben a formában elkészítve, bármikor szívesen ülök le egy tányér mellé falatozni.
Hozzávalók:
- 1 kg bármilyen halfilé
- reszelt sajt
- 5 dkg vaj
- 3 ek. liszt
- 4-5 deci tej
- só, bors, szerecsendió
- kevés vaj a jénai kikenéséhez
- kevés zsemlemorzs vagy zabkorpa
- 1 csésze rizs
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- zöldborsó
Elkészítés:
A halszeleteket kiolvasztjuk, papírtörlővel leitatjuk róla a vizet, sózzuk, borsozzuk, majd mindkét oldalát, kevés olajon, picit elősütjük. Kivajazunk egy kisebb jénait, megszórjuk kevés morzsával vagy zabpehellyel, és ráfektetjük a halszeleteket. Elkészítjük a besamel mártást. A vajat felolvasztjuk, rászórjuk a 3 evőkanál lisztet, majd egy világos rántást készítünk. Kézi habverővel folyamatosan keverve, hozzáadjuk a tejet, és krémes állagúra főzzük. Sózzuk, borsozzuk, reszelhetünk bele egy kis szerecsendiót. A mártást ráöntjük a halra, majd jól megszórjuk reszelt sajttal. 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük és pirosra sütjük.
Ez az adag 3 személyre szól, ha többen vagyunk, akkor, duplázom az itt leírt adagokat és úgy szoktam elkészíteni, hogy miután leraktam egy sor halat, arra ráöntöttem a besamel felét, majd megint hal, a besamel másik fele, és úgy rá a reszelt sajt.
A rizst kevés olajon pár percig pirítjuk, majd felöntjük kétszeres mennyiségű vízzel. Sózzuk, beledobjuk a megpucolt, egészben hagyott vöröshagymát és készre pároljuk. A zöldborsót kevés sós vízben, szintén megpároljuk. Lehet egyben is készíteni, ekkor a borsó, a rizzsel együtt készül el. Én most külön csináltam...
Ha kész a rizs és a borsó is puha, óvatosan összekeverjük.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése