Ez a fajta linzer sokszor kerül az asztalra, mert nem csak mutatós, hanem napokig omlós marad, maradna, ha el nem fogyna! Pikáns lekvárral az igazi, ezért én ribiszkével szoktam sütni....
Hozzávalók:
- 500 gramm liszt
- fél csomag sütőpor
- 1 csipet só
- 1 tojás
- 1 ek. vanília aroma
- 275 gramm lágy vaj
- 150 gramm porcukor
- 2 ek. tejföl (lehet több is, liszt függő)
- 1 citrom reszelt héja
Töltelékhez:
- 1 kis üveg pikáns lekvár, nálam most fekete ribizli
Lekenéshez:
- 1 tojás szétválasztva
- sárgájához 1 ek. tej
Elkészítés:
A vajat a porcukorral habosra kevertem, majd beletettem a vaníliaaromát, sót, egész tojást és a tejfölt. Robotgéppel egynemű masszává dolgoztam. A liszthez hozzáadtam a sütőport és citrom reszelt héját, majd a vajas keverékhez adtam. Összegyúrtam és két egyforma darabba vágtam, amiket folpackba csomagolva a hűtőbe tettem pihenni. Minimum 1 órára, de az sem baj ha többet pihen.
Ha letelt az idő, elővettem az egyik gombócot és lisztezett felületen 2-3 mm vastagságúra nyújtottam. Hullámos szélű linzerkiszúróval kiszaggattam, (az enyém 6 cm átmérőjű) majd sütőpapíros tepsibe raktam.
Nekem a gáztesibe 20 darab fért el, szépen levegősen. Mindegyiket megkentem kissé felvert tojásfehérjével,
majd a közepükre ribizlilekvárt tettem.....
A következő 20 darabot kereszt alakban bevágtam derelyevágóval......
Majd ráhelyeztem őket a lekváros alapra........
Ezekután fogtam egy likőrös poharat és a kereszteket középre fogva, óvatosan összenyomtam a tésztát. A közepe kiemelkedik és itt már úgy néz ki, mint egy ravioli....
A megmaradt tojássárgájához adtam egy kis tejet, megkentem vele a linzerek tetejét, és 180 fokos sütőbe téve, pirosra sütöttem. Ha kihűltek, meg lehet szórni porcukorral ....... Nekem ebből az adagból 50 darab linzer lett!
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése