Május elseje és a szép idő végett is, időnk nagy részét a szabadban töltöttük. Ám hazaérve valami édességre vágyott a család.... Körülnéztem a hűtőben és spájzban, és a kínálatból egy hamar elkészíthető édesség mellett döntöttem....
Hozzávalók 3-4 személyre:
- 150 gramm rizs
- 1,5 dl víz
- csipet só
- 3 dl tej
- 50 gramm cukor
- 1 vaníliarúd
- 1 egész fahéj
- 300 gramm fagyasztott ribizli
- 1/2 ek. étkezési keményítő
- 20 gramm cukor a ribizlihez
- 2 ek fehérbor
- 2 dl tejszín
- 1 cs. habfixaló
- 30 gramm cukor a tejszínhez
- kis szál menta
Elkészítés:
A rizst megmostam, megszárítottam, majd a vízben egy csipet sóval, fedő alatt feltettem főni. Közben a tejet a vaníliarúd kikapart magjával és a héjával, egy darab fahéjjal felforraltam. Amikor a rizs beszívta az összes vizet, hozzáadtam a felforrt tejet és a cukrot. Takaréklángon addig főzzük, míg a rizs teljesen megpuhul. A vanília héját és a fahéjat kivettem, díszítéshez használtam. Rátettem a fedőt és félretettem hűlni. Nem kell megijedni, ha ekkor még a rizs szív el a tejből, majd a tejszínnel pótoljuk. A fagyasztott ribizlit beletettem egy edénybe, hozzáadtam a cukrot, majd elkezdtem főzni. Amikor már kiengedett és a cukor is elolvadt, öntöttem hozzá 2 ek. fehérborban elkevert keményítőt. Besűrítettem, majd ezt is kihűtöttem. Amikor már minden hideg, felvertem a tejszínt a cukorral és a habfixálóval, majd a 2/3 részét hozzákevertem a rizshez. A ribizlizselével rétegezve, végén a maradék tejszínhabbal, a félretett ribizlivel és mentalevéllel díszítettem.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése