Hozzávalók:
- 6 szelet karaj
- kevés mangalicazsír
- 150 gramm füstölt szalonna
- 500 gramm gomba
- 2 fej vöröshagyma
- 1 paprika
- 1 paradicsom
- 3 gerezd fokhagyma
- 1dl fehérbor
- só, bors, pirospaprika
- alaplé
- 1 dl tejszín
- kevés liszt
Elkészítés:
A karajszeleteket kiklopfoltam, majd sóztam, borsoztam és lisztbe forgattam őket. Egy széles aljú teflon lábast vettem elő, aminek fedele is van, ebben felhevítettem a mangalicazsírt, majd a húsoknak mindkét oldalát hirtelen pirosra sütöttem. Tányérra szedve félretettem.
A visszamaradt zsiradékba dobtam a felkockázott szalonnát, majd ezeket is megpirítottam. Hozzáadtam az apróra vágott vöröshagymát, a feldarabolt paradicsomot és paprikát, majd addig sütöttem, míg a hagyma üvegessé nem vált. Ekkor beletettem a vastagabb szeletekre vágott gombát, belenyomtam a fokhagymát, sóztam, borsoztam, tettem rá egy kevés erős pirospaprikát, majd fedő alatt addig pároltam, míg a gomba levet nem eresztett.
Hozzáöntöttem a bort, megkevertem és visszatettem bele a húsokat. Fedő alatt puhára pároltam. Közben ha zsírjára sülne, kevés alaplevet hozzáöntve lehet hígítani rajta. Ha a hús megpuhult, kiszedtem a mártásból, és a gombás szaftot 1 dl tejszínnel összekevertem. Kiforraltam, majd a húst visszatéve összeforraltam.
Gombás petrezselymes rizzsel, forrón tálaltam.
Hozzávalók a rizshez:
- 3-4 fej gomba
- kevés olaj
- fél csokor petrezselyemzöld
- 1,5 pohár rizs
- 3 pohár alaplé
- 1 fej vöröshagyma
- só
Egy kevés olajon az apróra vágott gombát megpároltam, majd lesütöttem. Hozzáadtam a rizst, fehéredésig együtt pirítottam, majd felöntöttem dupla mennyiségű alaplével. Beletettem az egészben hagyott hagymát, megsóztam és fedő alatt elkezdtem főzni. Amikor felforrt, a lángot levettem takarékra, és amikor már majdnem magába szívta az összes folyadékot, lezártam alatta a lángot és belekevertem az apróra vágott petrezselyemzöldet. 30 percig a fedőt rajt hagyva pihentettem. Ezalatt az idő alatt a rizsszemek szépen megduzzadtak, magukba szívva az összes alaplevet.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése