Eperszezon..... gyorsan összedobható finom könnyű édesség a piskótatekercs. Kicsit másképp mint a megszokott, de megéri az a pár perc többletráfordítás....
A díszítést itt találtam. Ha tekercsnek sütöm a piskótát, mindig ezt a receptet követem..... A túrókrémet pedig Gizitől vettem kölcsön kicsi átalakítással.
Hozzávalók a piskóta díszítéséhez:
- 1 tojásfehérje
- 30 gramm porcukor
- 30 gramm vaj
- 40 gramm liszt
- ételfesték tetszés szerint
Hozzávalók a piskótához:
- 4 tojásfehérje
- csipet só
- 100 gramm cukor
- 8 tojássárgája
- 80 gramm süteményliszt
- 20 gramm étkezési keményítő
Hozzávalók a krémhez:
- 250 gramm túró
- 150 gramm porcukor
- 1 vaníliarúd kikapart magjai
- 1 csomag vaníliapuding
- 2 dl víz
- 10 gramm porzselatin
- 1 dl víz
- 3 dl tejszín
- 50 gramm porcukor
- eper
Elkészítés:
A díszítő krémmel kezdjük. A vajat a cukorral habosra kevertem, majd hozzáadtam a tojásfehérjét, és a lisztet, valamint az ételfestékből annyit, hogy kívánt színt elérjem. Habzsákba töltöttem és a sütőpapírral bélelt gáztepsibe, apró pöttyöket nyomtam. Ezután a tepsit betettem a hűtőbe, míg elkészítettem a piskótatésztát.
Bekapcsoljuk a sütőt kb. 160 fokra.
A tojásfehérjéket csipetnyi sóval felvertem, majd kanalanként hozzáadva a cukrot, szép fényes és kemény habot vertem. Egyenként hozzáadtam a tojások sárgáját, majd a keményítővel elkevert, szitált lisztet. Elővettem a hűtőből a tepsit, és óvatosan ráöntöttem a tésztát, majd szépen elsimítottam rajta. 10 percre betettem a sütőbe, majd kivéve azonnal feltekertem a sütőpapírral együtt. Amíg hűl, elkészítjük a krémet.
A pudingport simára keverjük a vízzel, majd mikróba téve sűrűre főztem és kihűtöttem.
A túrót a porcukorral és a vanília magokkal simára kevertem, majd a kihűlt pudinggal egyneművé dolgoztam.
1 dl vizet felforraltam, a lángról lehúztam és belekevertem a zselatint. amikor kihűlt, ezt is hozzákevertem a túrós krémhez. Egy lágy masszát fogunk kapni, nem kell megijedni.
A tejszínhabot keményre vertem a cukorral, majd kanalanként beleforgattam a túrókrémbe. Kész is vagyunk a töltelékkel... Betettem a hűtőbe egy órára és csak utána töltöttem meg a piskótát. Ekkorra már dermedt annyit a krém, hogy könnyű volt vele dolgozni. Kitekertem a piskótalapot, és az egyik oldalára halmoztam jó bőven a krémből. Majd a közepébe egész eperszemeket nyomtam szorosan egymás mellé, megigazítottam a krémet, majd a piskótát ráhajtottam. Kezemmel szépen megigazgattam, hogy szép hengert kapjak, majd visszatettem a hűtőbe. 1,5-2 óra múlva, éles késsel szépen szeletelhető.
A maradék krémből és eperből pohárkrém lett....... :)
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése