Másik nagy kedvenc nálunk az Aranygaluska! Kicsit lehet fűteni a konyhát vele, elkel a meleg ebben a cudar időben. Évek óta Limara receptjét sütöm, isteni finom lágy bélzetű könnyű tésztát kapunk.
Hozzávalók a tésztához:
- 500 gramm liszt
- csipet só
- 3 ek. cukor
- 3 tojás sárgája
- fél citrom reszelt héja
- kb. 2,5 dl tej
- 50 gramm olvasztott vaj
- 25 gramm friss élesztő
Hozzávalók a rétegezéshez:
- 200 gramm darált dió
- ízlés szerint cukor
- 100 gramm olvasztott vaj
A hozzávalókat a kenyérsütő üstjébe 20 perc alatt kidagasztom. Szép fényes, rugalmas kissé lágyabb tésztát kapunk, amit hagyunk duplájára kelni. Közben egy 26 cm-es kapcsos tortaformát enyhén kivajazok, ebbe kerülnek a galuskák. A megkelt tésztát lisztezett felületre borítom és hüvelykujj vastagságúra ( kb. 2-3 cm) nyújtom. Egy közepes fánkszaggatóval kiszaggatom a tésztát, majd egyenként olvasztott vajba és cukrozott dióba forgatom őket. A tortaformába rakosgatom őket, nem túl szorosan, 2 sor fog kijönni ebből az adagból. A maradék diót a tetejére szórom, majd letakarva addig pihentetem, míg a sütő fel nem melegszik 180-200 fokra. Ekkor beteszem és kb. 40-50 perc alatt készre sütöm. Ha a teteje nagyon pirul, fóliát dobok rá, hogy ne égjen meg. Körülbelül a tortaforma 3/4 részig volt tele, de sütés után gyönyörű magasra, bőven a forma fölé kel.
Mi vaníliasodóval szeretjük, most az egyszerűbb verzióját készítettem el hozzá.
Hozzávalók:
- 4 tojás sárgája
- 3 ek. cukor
- 1 ek. vaníliapuding
- 1 ek. vanília aroma vagy egy fél vaníliarúd kikapart magjai és héja
- 500 ml tej
A tojások sárgáját a cukorral és a vanília pudingporral fehéredésig keverem. Közben a tejet odateszem forrni a vaníliarúd magjaival és héjával. Amikor a tej már forró, kiveszem a vanília héját, hozzákeverem a tojásos "krémet" és sűrűsödésig forralom. Ha nem az egyszerűbb verzióját készítem, akkor ilyenkor keverek bele felvert tejszínt vagy a tojások felvert habját.....
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése