Kép

Kép

Kategóriák

2013. július 31., szerda

MAGOS-TÚRÓS RUDACSKÁK



Nagyon szeretem a könnyen elkészíthető, időben is gyors finom sós süteményeket. Nálunk nagy kedvenc a sajtostallér, Anyukámnak még van egy nagyon klassz sütője azt szoktam kölcsönkérni tőle. A hátránya, hogy ott kell mellette állni, és az egész lakást befüstöli..... Na ezzel a finomsággal nem lesz ilyen gond! Viszont istenien omlós, ropogós és fantasztikus ízvilágú sós rudacskákat kapunk, amit ajánlatos mindjárt  dupla adagban elkészíteni! Régóta vágytam erre a receptre, ( van több is, de egyik sem volt az igazi) mikor Liliannál rábukkantam! Ezúton is köszönöm neki, örök kedvenc lesz nálunk! Mivel nemsokára elutazunk, így egy ideig nem leszek, de ígérem hozok recepteket és képeket is. Utazásunk is hozzájárult hogy elkészítettem, hiszen könnyen magunkkal tudjuk vinni ezt a csemegét!

Hozzávalók:
  • 250 gramm túró
  • 250 gramm vaj
  • 300 gramm liszt
  • 1 egész tojás
  • fél csomag sütőpor
  • 1,5 tk só
Tetejére:
  • 1 tojás
  • ízlés szerint magok
  • füstölt sajt


Egy tálba kimértem a lisztet, belekevertem a sütőport, a sót, hozzáreszeltem a vajat és pár mozdulattal összekeverem. Ezután adom hozzá a tojást és a túrót. Gyors mozdulatokkal összegyúrom, ne sokáig tartson, mert a kezünk melegétől felolvad a vaj, majd folpackba csomagolva beteszem a hűtőbe. Minimum egy óra kell neki, de az a legjobb ha egy éjszakát pihen. Lisztezett felületen kb. 0,5 cm vastagra kinyújtom, tetejét megkenem tojással, megszórom reszelt füstölt sajttal és magkeverékkel. Derelyevágóval csíkokra vágtam és egy sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztattam őket, majd betettem a 200 fokra előmelegített sütőbe. Ebből az adagból két gáztepsi méretű adag lesz, ezért érdemes mindjárt duplázni és a felét frissen kisütni! Garantáltan nem marad másnapra! 



Jó étvágyat!





2013. július 26., péntek

TŰZDELT PADLIZSÁNLEGYEZŐ FOKHAGYMÁS OLAJBAN



Nyár van és nagyon meleg....Ilyenkor én inkább a könnyű ételek mellett teszem le a voksom, és azok közül is a friss, nyáron termő zöldségek jutnak főszerephez. Mert mikor együk őket, ha nem akkor amikor érnek? Bár padlizsán az év bármely szakaszában be lehet szerezni, épp ezért akár önmagában, akár köretként is lehet fogyasztani ezt az ízes, könnyen elkészíthető ételt. Először a sokszínűsége ragadt magával, igazán jó volt ránézni a képre amit Edinánál láttam majd a receptre itt bukkantam rá. Aki szereti a törökparadicsomot, annak garantáltan ízleni fog!

Hozzávalók 2 személyre:
  • 2 érett padlizsán
  • bacon szeletek
  • mozarella vagy füstölt sajt 
  • paradicsom
  • 4 gerezd fokhagyma
  • bors olaj


A padlizsánokat 1,5-2 cm-ént hosszában a csumájáig bevágtam vigyázva arra ,hogy ne essen szét, mert a csuma fogja össze! Alaposan besóztam a szeletek között és egy órát hagytam hogy levet eresszen. Ezután bő vízzel alaposan lemostam nehogy keserű maradjon. Amíg a padlizsán állt a sóban, addig előkészítettem a "töltelékét". A sajtot, paradicsomot szeletekre vágtam, a fokhagymát belenyomtam egy kevés olajba. A törökparadicsomot újra megsóztam, borsoztam, majd mindegyik legyezőjére tettem egy szelet bacont, sajtot, paradicsomkarikákat és a végén alaposan megkentem a fokhagymás olajjal. Olajjal vékonyan kikent jénaiba fektettem őket és 180 fokon kb. 50-60 percig sütöttem. Az utolsó pár percben grill fokozaton kicsit rá pirítottam. Én nem fedtem le semmivel sülés közben, mert levet ereszt és az jó ha elsül alóla. Isteni illatok lengték be a házat, és a füstös íz is nagyon jól passzol a padlizsánhoz! Melegen ajánlom!




Jó étvágyat! 

2013. július 20., szombat

SAJTOS BAGETT


Az egész család imádja a Lidl-s sajtos bagettet! Nem is olyan régen találkoztam bagett receptekkel a neten és akkor döntöttem el, hogy megsütöm. Végül is a bagett is kenyérféle, kicsit lágyabb tésztából, így több receptet is elolvastam és Limaráé győzött meg igazán! Öregtésztám volt a hűtőben, és csak apró változásokat eszközöltem.

Hozzávalók:
  • 500 gramm liszt
  • 2 ek. burgonyapehely
  • 2 tk. só
  • csipet aszkorbinsav
  • 250 gramm öregtészta
  • 1,5 dl víz
  • 0,5 dl tej
  • 1 kk. cukor
  • 20 gramm élesztő
  • 140 gramm joghurt
  • 2 ek olvasztott vaj
Tetejére:
  • reszelt sajt
A tejbe beleteszem a cukrot majd belemorzsolom az élesztőt és felfuttatom. A vaj kivételével mindent beleteszek egy dagasztóedénybe, majd a felfuttatott élesztőt is hozzáöntöm és alaposan kidagasztom a kezemmel. A végén adom hozzá a vajat, majd hagyom duplájára kelni a tésztát. Ha megkelt 10 darabra osztom és az itt látható módon bagett formává alakítom őket. 20-25 percig hagyom kelni, ezalatt bemelegszik a sütő 180 fokra, majd lespriccelem a tetejüket vízzel és megszórom reszelt sajttal. A sütőbe tetem forró vizet gőzösítés végett, majd bedugtam a bagetteket is. 20-25 perc alatt szép pirosra sültek, de ez sütőfüggő, tessék figyelni! Én 1 tepsire 5 darabot tettem, addig a többi a hűtőben várta sorsát mivel nagyon meleg volt ma. Így nem sültek össze, szép formásak maradtak.



Jó étvágyat!




2013. július 19., péntek

SÁRGABARACK KRÉMLEVES



Hozzávalók:
  • 1 kg hámozott, magozott sárgabarack
  • 50 gramm vaj
  • ízlés szerint cukor
  • vaníliaaroma
  • 1 dl fehérbor
  • őrölt fahéj
  • 1 ek. vaníliás pudingpor
  • 2 dl tejszín 
  • víz
A vajat felolvasztom majd ráteszem a az összevágott barackokat. Szórok rá cukrot, őrölt fahéjat, teszek bele vaníliaaromát, ráöntöm a bort és jól összekeverem. Annyi vizet öntök hozzá, hogy a barackokat ellepje. Pár percig főzöm, majd bitmixerrel pürésítem. Ha túl sűrű lenne, lehet még vizet önteni hozzá. A vaníliapudingot kikeverjük a tejszínnel és hozzáöntjük a leveshez. Kiforraljuk, majd hideg vízben kihűtjük és tálalásig hűtőbe tesszük. Tetejére tejszínhabot nyomunk és megszórjuk fahéjjal.


Jó étvágyat!




JOSTÁS PITE



A jostának van egy érdekes fanyar íze, amit nagyon szeretünk! Mivel Anyukámék kertjében többek között ez is megterem, egy igazi nyári ízvilágot lehet belecsempészni egy pitébe. Zamat és Illatnál van egy fantasztikus áfonyás pite, ami az ihletet adta hozzá.

Hozzávalók:
  • 300 gramm liszt
  • 200 gramm vaj
  • 100 gramm porcukor
  • 1 vaníliás cukor
  • 2 tojássárgája
  • csipet só
  • reszelt citromhéj
A töltelékhez:
  • josta
  • 2 dl tejföl
  • kb. 80 gramm cukor
  • vaníliás cukor
  • 2 egész tojás
A vajat kb. 20-25 percre betettem a fagyasztóba, hogy reszelni lehessen. A többi hozzávalóval együtt beletettem egy tálba, majd egy robotgép segítségével 1-2 perc alatt morzsás állapotig kevertem. Ezután összegyúrtam, a kezem épp elég meleget adott, hogy egynemű és gyúrható legyen, majd folpackba csomagolva betettem a hűtőbe legalább 30 percre. Elővettem a pitesütőm, vágtam az aljába sütőpapírt, és lisztezett felületen kicsit nagyobbra nyújtottam a tésztát. Belehelyeztem a formába és 180 fokon addig sütöttem, míg el nem kezdett pirulni. Ekkor kivettem, és rászórtam a gyümölcsöket. A tojásokat összekevertem a tejföllel és a cukorral, majd a gyümölccsel bélelt pitére öntöttem. Visszatettem a sütőbe és tűpróbáig, kb fél órát sütöttem. 
Isteni finom pite lett ebből az értékes gyümölcsből!



Jó étvágyat! 


2013. július 16., kedd

CSOKITORTA SÜTÉS NÉLKÜL


Szülinapi köszöntőre vitte a kisebbik lányom ezt a tortát, ami Aledánál nagyon megtetszett. Isteni habkönnyű krémje van, és még  sütni sem kell. Hamar összeállítható, ami egy fárasztó munkanap után nagy előnye, így mindeni elégedett volt! Az ünnepelt és az ünneplők visszajelzése  alapján isteni finom sütemény! 

Érdemes a krém főzős részével kezdeni, így míg az hűl, tudunk dolgozni a kekszalappal. 

Hozzávalók egy 18 cm átmérőjű formához:

Torta alap hozzávalói:
  • 140 gramm darált keksz
  • 65 gramm vaj
  • 65 gramm dió
  • 35 gramm porcukor
  • 1 púpos ek. Holland kakaópor
  • annyi kávé, amivel összeáll a tészta
A diót apróra vágtam és szárazon megpirítottam, így isteni aromát adott az alapnak. Egy tálban összekevertem a darált kekszet, porcukrot, kakaóport vajat és a diót, majd annyi főzött kávét adtam hozzá, hogy egy jól alakítható masszát kapjak. A tortaforma aljára szilikonos sütőpapírt tettem, majd a masszát egyenletesen belenyomkodtam. 


Hozzávalók a krémhez:
  • 150 gramm 70%-os étcsoki
  • 1 csomag tejszín ízű pudingpor
  • 4 dl tej
  • 5 ek. cukor
  • 4 dl tejszín
  • 8 gramm zselatin fix
A pudingporból 4 dl tejjel és 5 evőkanál cukorral pudingot főzünk, majd kihűtjük. A tejszínből 1,5 dl-t felforralunk és beletördeljük az étcsokit. Addig kavarjuk, míg teljesen elolvad benne és egy egynemű krémet kapunk, majd ezt is kihűtjük. ( Ha ezzel a mozzanattal kezdtünk, akkor amíg a krémek hűlnek, nekiállhatunk a torta alapjának. Nagyon így sem kell sietnünk.) A maradék 2,5 dl tejszínt elkezdjük lassú fordulaton verni, majd amikor már kezd habosodni, beletesszük  a zselatint és egyre emelve a fordulatszámot, jó keményre verjük. Fontos hogy a tejszín hideg legyen, különben nem lehet felverni. Én be szoktam tenni kb. 15 percre a fagyasztóba felhasználás előtt. A kemény tejszínből pár kanállal teszünk a kihűlt pudinghoz amivel fellazítjuk, majd a többi tejszínnel is összekeverjük. Ez lesz az alap krém, ezt osztjuk három felé. Az első marad fehéren, a másodikba teszünk 1-2 kanálnyit a csokis krémből, a harmadikhoz pedig hozzákeverjük a maradék csokis krémet. A kekszalapra simítjuk a legsötétebbet, erre a világosabb majd utolsónak a fehér krémet. Reszelt csokival, csokipasztillákkal, kakaóporral díszítjük és egy éjszakát a hűtőben pihentetjük. 


Jó étvágyat!





2013. július 15., hétfő

GYÖMBÉRES-ANANÁSZOS CSIRKEMELL CSÍKOK


Ha szeretitek a hús és gyümölcs párosítást, akkor ez biztos sikert fog aratni! Semmi extra, mondhatnám rém egyszerű recept, hamar készen van, még az is el tudja készíteni, akinek most lesz először fakanál a kezében. 
Mi nagyon szeretjük, pedig mondhatnám azt is, hogy a család elég "parasztgyomrú" és ez a fogás még véletlenül sem illik ebbe a kategóriába! Ennek ellenére a férjem is odavan érte!

Hozzávalók:
  • 1 kg csirkemell
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 1 doboz Pilos főzőtejszín (500 ml és 20%-os)
  • friss ananász vagy 1 kis dobozos darabolt ananászbefőtt (340 gramm nettó töltősúly)
  • olaj
  • 1,5-2 ek liszt
  • bors
  • vegeta
  • őrölt gyömbér
  • ízlés szerint mazsola

A csirkemelleket megmosom,  kettészelem hogy vékonyabb legyen, majd keskeny csíkokra vagy kockákra darabolom. A vöröshagymát apróra vágom, majd kevés olajon megpárolom. Hozzáadom a húst és  "pirosra" sütöm. Először ki fog fehéredni, majd kiadja magából a vizet és ezután lehet megpirítani. Sózom, borsozom, teszek rá gyömbért, vegetát, összeforgatom és öntök alá egy kevés vizet. Pár perc múlva  a csirkemell csíkok meg is puhulnak. Szórok rá 2 evőkanál lisztet, összekeverem, majd felöntöm a tejszínnel. Ha szükséges kevés vizet még lehet alá önteni, függ attól is milyen tejszínt használunk! Teszek rá még vegetát ha nem lenne elég sós, majd beleteszem a darabolt ananászt. Összeforralom és párolt rizzsel tálalom. Tetejét megszórom mazsolaszemekkel vagy a párolt riszt gazdagítom vele. Ha konzerv ananászból készítem, akkor a levét leöntöm, csak a gyümölcsre lesz szükségünk belőle.



Jó étvágyat!

2013. július 13., szombat

ESZKIMÓLÁNGOS


Ha nyár akkor lángos, ha lángos akkor Balaton....... Első élményem mégsem hozzá kötődik. Kicsi lányka voltam, talán 6-7 éves, de ijesztően jól emlékszem rá! Látom anyukámat a konyhában, ahogy húzogatja a tésztát és teszi a forró olajba.....aztán mikor kisültek, repültek a kukába.... Anyu ideges és szomorú, mi meg iszkoltunk a szobánkba... Hát igen, nem minden recept jó...... Aztán pár évvel később hazaállított egy másik recepttel amit a munkatársától kapott és tuti lángos recept. Úgy gondolta ad még egy esélyt neki és megsütötte..... Ismét látom magam előtt Anyukámat, de most nem bosszús és szomorú, hanem mosolyog és büszke! Igaz, ez nem a hagyományos krumplis lángos, de isteni finom! Nagyon sok recept van az interneten és különböző nevekkel vannak ellátva, én Eszkimólángosnak ismertem meg, és Anyukám után ezt a receptet használom azóta is. Lássuk hogy készül nálam a mosolygós Eszkimólángos, ami akár két hétig is benn tartható a hűtőben! Bár ezt az időt sosem próbáltam, de tény, ha két napra főzök, akkor minden nap csak annyit sütök ki belőle, amennyi épp elfogy. A tészta nagyon jól viselkedik a hidegben, akár egy Eszkimó! ;)

Hozzávalók:
  • 600 gramm finomliszt
  • 250 gramm rétesliszt
  • 2 pohár kefir (175 grammosak)
  • 2 dl hideg tej
  • 30 gramm friss élesztő
  • 2 egész tojás
  • 1,5 tk só
  • csipet cukor
  • kb. 2 ek. olaj

A liszteket összekeverem, hozzáadom a kefireket, a felvert tojásokat, a sót. A tejbe beleteszek egy csipet cukrot, majd belemorzsolom az élesztőt és elkeverem. Ezt is hozzáöntöm a liszthez és alaposan kidagasztom. A végén dagasztom bele az olajat majd egy olajjal vékonyan kikent fedeles edénybe teszem a tésztát. Hűtőben hagyom kelni minimum 3 órát. Serpenyőben kb. 2 ujjnyi magasan olajat hevítek és a tésztából lecsípett darabokat szintén olajos kézzel kör alakúra húzogatom. Hogy mennyire? Hát ez attól is függ ki hogyan szereti a lángost. Van aki vékonyan, lyukakkal a közepén melyek ropogósra sülnek és van aki úgy mint én, vastagabban, hogy jól rá lehessen harapni! Tehát ez az ízlésünkön múlik.... Forró olajban 1-2 perc alatt pirosra sütöm mindkét felét. Tálalásnál jó sok fokhagymával, tejföllel és reszelt sajttal, vagy épp ki mivel szereti kenjük-szórjuk meg! 



Jó étvágyat!

2013. július 11., csütörtök

ASZALTPARADICSOMOS GOMBÁS RIZOTTÓ


Tegnap megláttam Markánál a rókagombás rizottót. Nagyon-nagyon szeretjük és nagyon megkívántam! :) Mivel csiperkegombám volt csak itthon, kicsit elkeseredtem, mert erdei gombából az igazi! Az viszont csak a piacon van, na meg az erdőbe, de nem menjen gombát szedni az, aki nem ismeri igazán őket! Úgy gondoltam a családom  mindenképp jobban jár, ha abból készítem el ami itthon van, ám legközelebb vargányával vagy rókagombával vagy........ ;) Azért senki ne keseredjen el, ha úgy jár mint én, megmondom őszintén csiperkével is isteni lett! 

Szóval ahogy én készítem:

Hozzávalók:

  • 350 gramm gomba 
  • 300 gramm  rövid szemű rizottó rizs
  • 1 nagy fej vöröshagyma vagy 4-5 szál újhagyma
  • 4-5 cikk aszalt paradicsom vagy 2 friss
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 1,5 dl fehérbor
  • 1 liter húsleves alaplé
  • 1 csokor petrezselyem
  • reszelt parmezán sajt
  • 40 gramm vaj
  • 2 ek olivaolaj
  • 0,5 dl tejszín vagy 1 kk vaj utólag hozzátéve
  • bors
Egy magasfalú serpenyőbe tettem a vajat és az olajat, majd beleszeltem az újhagymát. Ha friss a zöldje, abból is mehet bele nyugodtan. Megpároltam, majd hozzáadtam a vastagabb szeletekre vágott gombát is. Kicsit megsóztam, majd fedő alatt tovább pároltam. Amikor elfőtte a levét hozzáadtam a kockára vágott aszalt paradicsomot és a rizst. Erős lángon, folyamatosan keverve megpirítottam és felöntöttem a borral. Takarékra véve, fedő alatt addig pároltam míg az összes levet magába szívta. Ekkor 4 adagra elosztva öntöttem hozzá a húslevest, mindig megvárva, míg az előzőt magába szívta a rizs. Sózzuk, fűszerezzük egy kis friss feketeborssal, apróra vágott petrezselyemzölddel.  Ha az összes alaplé elfogyott, hozzáadom a vajat vagy a tejszínt, ízlés szerint reszelt parmezánsajtot és fedő alatt pihentetem pár percig.



Jó étvágyat!





2013. július 10., szerda

CSÍKOS KALÁCSKOSZORÚ



Nagyon sokszor sütök kelt tésztákat, mert az egész család szereti. Azonkívül egy jó keltnek bármilyen formát adhatunk, csak a képzeletünk szab határt. Valamelyik nap Mohánál láttam meg ezt a csíkos kalácsot, és nagyon birizgálta a fantáziámat a joghurt benne. Kenyereknél előszeretettel használom, mert jó könnyű lesz a tészta, de kelteknél inkább tejszínt adtam hozzá eddig. Mivel nem szégyen tanulni, és az okos egész életében ezt teszi, hát kipróbáltam....... és nem bántam meg! Isteni a tésztája, könnyű vele dolgozni, csak a módszeren változtattam egy kicsit. Azt is csupán azért, mert nem ti hogy vagytok vele, de nagyon nem szeretem a tésztába utólag belegyúrni a kakaót! Ezért én feleztem az adagokat és a kakaós részt a dagasztóra bíztam, míg vele párhuzamosan én is dolgoztam a fehér tésztán, hogy egyszerre legyünk készen. 

Hozzávalók a barna tésztához:
  • 200 gramm finomliszt mínusz 2 evőkanál
  • 100 gramm rétesliszt
  • 70 gramm porcukor
  • 1 dl joghurt
  • 1 egész tojás
  • 25 gramm puha vaj
  • csipet aszkorbinsav
  • csipet só
  • 1 ek csokis meggy aroma
  • 2 ek. tej
  • 1/4 élesztő
  • 2 ek. holland kakaópor
Hozzávalók a fehér tésztához:
  • 200 gramm finomliszt
  • 100 gramm rétesliszt
  • 70 gramm porcukor
  • 1 dl joghurt
  • 1 egész tojás
  • 25 gramm puha vaj
  • csipet aszkorbinsav
  • csipet só
  • 1 ek. vanília aroma
  • 2 ek. tej
  • 1/4 élesztő

A hozzávalókból egy lágyabb tésztát dagasztok, majd duplájára kelesztem. Mivel a géppel párhuzamosan dolgozom, így kb egyszerre leszünk készen, így azonos idejük lesz kelni is. Mikor duplájára kelt, mindegyik tésztát ketté veszem. Először a fehérből nyújtottam ki egy 30 x 50 centis téglalapot, majd a barnából. A kettőt egymásra helyeztem, a fehér volt alul, és feltekertem. Ugyanezt megismételtem a másik két gombóccal is, majd mindkét rudat megnyújtogattam egy kicsit. Összetekertem, koszorút formáltam belőle és a 26 cm átmérőjű, kapcsos tortaformába tettem aminek az aljára sütőpapírt tettem. Hagytam kelni míg a sütő 180 fokra melegedett, de félidőben egy pengével bevágtam az íveket. A végén kevés vízzel elkevert tojássárgával lekentem és gőzösített sütőben készre sütöttem. Ha nagyon pirulna a teteje, dobjunk rá egy sütőpapírt így nem fog megégni. A sütési idő 40-45 perc, de ez sütőtől is függ. Rácson hagyjuk kihűlni! Biztosan nem utoljára készítettem el, mert isteni finom lett! 



Jó étvágyat!

2013. július 9., kedd

RIBIZLIDZSEM



Akkor jöjjön a második felvonás.... Minket nem zavarnak sem a magok sem a ribiszke héja a dzsemben, ezért ezt nem passzíroztam. Benne maradt minden ami jó és egészséges! 



Tehát így kezdtem:

5 kg ribizlit alaposan megtisztítottam a rossz szemektől, majd leszemeztem. 2/3 része piros, 1/3-ad része fehér ribizliből készült. 3-4 váltóvízzel átmostam majd hozzáöntöttem 4 csomag Dr. Oetker Dzsemfix Extrát és 2 kg kristálycukrot. Feltettem főni és amikor levet eresztett beleturmixoltam. Nem kell nagyon, mi szeretjük ha vannak benne egész szemek is. Mivel nekünk a vaníliás-rumos ízesítés nagyon bejött így maradtunk ennél. 2 vaníliarúd magjait és héját valamint ízlés szerint rumot tettem bele. 3 percig főztem forrástól számítva állandóan kevergetve, majd egy fél percig erős tűzön, úgy hogy lobogjon.  A vanília héját kivettem, majd üvegekbe töltöttem, fejre állítottam és száraz dunsztban hagytam kihűlni. Ennek elkészítettem a diétás verzióját is, amit nyírfacukorral főztem be arányosítva a dzsemfixet és a gyümölcs arányát.



Jó étvágyat! 




RIBIZLIZSELÉ VANÍLIÁVAL ÉS RUMMAL


Számomra az egyik legízletesebb lekvár a ribizli. Kellemesen fanyar, pikáns ízű, ami bármilyen süteményre ráteszi a koronát! Szüleimnek köszönhetően, akik nagy-nagy szeretettel dolgoznak a kertjükben, bőven lett idén is. Készül belőle bor, zselé, dzsem és természetesen sütemény is! :)
Elsőnek a zselét készítettem el, megbolondítva egy kis vaníliával és rummal..... A vaníliamagocskák gusztusosan csillognak ebben a rubinvörös csodában...

Ahogy én készítem:

2,5 kg piros ribizlit átválogattam, a rossz szemeket leszedtem a fürtökről, majd szárastól 3-4 váltóvízben alaposan átmostam. Beletettem egy fazékba, és forrásig melegítettem, ezalatt levet eresztett. Alaposan át passzíroztam egy ritka szövésű szitán és a léhez adtam 1,20 kg befőzőcukrot. Megmondom őszintén, a passzírozás volt a legmacerásabb, de bőven megérte!  Beletettem 1 vanília kikapart magjait, héját és durván 1,5 dl rumot, majd forrástól számítva 10 percig főztem. Üvegekbe töltöttem, 5 percre fejre állítottam őket, majd száraz dunsztban hagytam kihűlni.



Jó étvágyat! 

2013. július 7., vasárnap

ROZMARINGOS SERTÉSCSÜLÖK FEHÉRBORBAN SÜTVE



Egy cseppet sem könnyű ételt hoztam mára, ám amikor megláttam a pultban a gyönyörű csontozatlan csülköket, nem tudtam neki ellenállni. Nagyon szeretjük, kevés is elég belőle, hiszen nagyon laktató.

Hozzávalók a pácoz:
  • 1-1,5 dl olaj
  • 2 ek. mustár
  • 1 ek. méz
  • 2 szál rozmaring
  • 4 gerezd fokhagyma
  • frissen őrölt feketebors
  • pirospaprika
  • őrölt kömény
  • 5 db kicsontozott csülök (nekem ez 1,90 kg volt)
  • 2 fej fokhagyma
  • 1,5-2 dl fehérbor
A rozmaringról lecsipegettem a leveleit és apróra vágtam. Egy kisebb tálkába beleöntöttem az olajat,  mustárt, mézet, a rozmaringot, az átnyomott fokhagymát, sóztam, borsoztam, tettem bele kevés őrölt köményt és pirospaprikát, majd alaposan összekevertem. Nyugodtan kóstoljuk meg és ha valamelyik fűszerből többet tennénk, akkor javítsunk az ízén. 
A húst megmostam, majd elővettem egy tepsit. Az elkészített páccal alaposan bekentem a húsokat, majd 1-2 fej fokhagymagerezdet pucolatlanul rászórtam. Aláöntöttem a bort és fóliával letakarva 1,5-2 órát sütöttem 180 fokon. 

Amikor már vajpuha levettem a fóliát és átkapcsoltam grillre a sütőt. Mindkét felét szép pirosra sütöttem. 
Ha sütés közben kellene alá még folyadék, pótoljuk borral vagy vízzel. A sült fokhagymánál finomabb nincsen, csak ki kell nyomni a héjából és máris ehető! 


Petrezselymes burgonyával és tejfölös uborkasalátával tálaltam.
A petrezselymes burgonyához megfőztem a krumplikat majd leszűrtem. A sülthús visszamaradt zsírjában pirítottam zsemlemorzsát, rászórtam az apróra vágott petrezselymet, átforgattam 1-2 keveréssel és ráöntöttem a megfőtt burgonyára. Alaposan összeráztam és tálaltam. 





Jó étvágyat!