Kép

Kép

Kategóriák

2013. április 30., kedd

VANÍLIÁS BRIÓS


Nagyon szeretem ezt a tésztát, rugalmas, könnyen kezelhető és pihe-puha! Nem csak brióshoz, de kalácsnak is kiváló feldobva egy kis töltelékkel, vagy aszalt gyümölccsel, esetleg csokoládé darabkákkal...
Mint annyi mindent, ennek a receptnek az alapötletét is Limaránál láttam meg először, és formáltam a magam ízlésére... 

Hozzávalók:
  • 400 gramm finomliszt
  • 200 gramm rétesliszt
  • 1 kk. só
  • 4 ek. cukor
  • 50 gramm lágy vaj
  • 3 dl langyos tej
  • 1 tojás
  • 1 sárgája
  • 1 rúd vanília kikapart magja
  • csipet aszkorbinsav
  • 30 gramm friss élesztő
  • 100 gramm vaj a töltelékhez és a kenéshez...
Elkészítés:

Kevés cukros, langyos tejbe morzsoltam az élesztőt, hozzáadtam 2 ek. lisztet,, és hagytam szépen felfutni. A kenyérsütő üstjébe öntöttem a maradék tejet, az egész tojást és egy sárgáját, a lágy vajat, sót, és cukrot. A liszteket átszitáltam, majd összekevertem, hozzáadtam a vaníliarúd kikapart magját és az aszkorbinsavat, majd ezt is az üstbe borítottam. A végén a felfutott élesztő is belekerült, és 20 perc alatt kidagasztottam. Kivettem az üstből, átgyúrtam, majd hagytam duplájára kelni. Amikor megkelt, 8 egyenlő darabra osztottam, gömbölyítettem, és egyesével ovális alakra nyújtottam. Megkentem olvasztott vajjal, feltekertem, mint a bejglit, és ahogy a kígyó tekeredik, mindegyiket felcsavartam. Sütőpapíros tepsibe tetem őket egymástól a lehető legtávolabb, mert szép nagyok lesznek, majd mindegyiket lekentem vajjal. 180 fokos sütőben pirosodásig sütöttem. Még forrón lekentem őket ismét olvasztott vajjal, majd ha langyosra hűltek, megszórtam porcukorral. Lehet díszíteni jégcukorral vagy karamellás-vaníliás cukordarabokkal. Hidegen vajjal, lekvárral vagy önmagában is isteni finom! 



Jó étvágyat!



BABGULYÁS


Hozzávalók:
  • 1 szép húsos füstölt csülök
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 30 dkg szárazbab (tarka vagy fehér)
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 petrezselyemgyökér
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 1/4 zeller
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 fej vöröshagyma
  • pirospaprika
  • 1 házias levesalap
  • borsikafű vagy bors
  • babérlevél
  • kevés olaj és liszt a rántáshoz
Elkészítés:

A babot előző este beáztattam. A füstölt csülköt lefejtettem a csontról, húsát nagyobb kockákra daraboltam, majd a csonttal együtt beletettem a kuktába. Annyi vízzel engedtem fel, hogy 2 ujjnyi magasságban ellepje. Dobtam bele babérlevelet, és fokhagymát, majd lezártam az edényt, és "pöszögéstől" számítva 10 percig főztem. Amíg fő a csülök, addig a szalonnát felkockáztam, megpirítottam, majd hozzáadtam az apróra vágott vöröshagymát is. Addig sütöttem, míg teljesen megpuhult, összeesett a hagyma. Dobtam rá pirospaprikát, és átmertem a kuktából a csülköt és egy kevés főzővizet. Ne sokat, mert ha a csülköt nem áztattuk be hideg vízbe (én nem szoktam) akkor nagyon sós lehet a lé. Hozzáadtam a babot, petrezselyemzöldet, a karikára vágott sárgarépát, az eldarabolt petrezselyem gyökeret és zellert, levesalapot,  tettem rá borsikafüvet és felengedtem annyi vízzel, hogy se túl híg, se túl sűrű levest ne kapjak. Amíg a bab meg nem puhul, addig főzzük. Közben az elfővő levét lehet pótolni vízzel, vagy ha nem elég sós, a csülök főzőlevével. Ha puha, elkészítjük a rántást, hozzákeverjük a leveshez, forralunk egyet rajta és kész. A megmaradt csülök főzővizét lefagyasztottam, kiválóan alkalmas levesalapként.... A csontot a kutyus kapta, így mindenki jól járt! 



Jó étvágyat!

2013. április 29., hétfő

TOJÁSOS PIRÍTÓS


Sajnos a mai rohanó világban ritkán van alkalmunk arra, hogy a család együtt reggelizzen. Hét közben esély sincs rá, hiszen munkába, iskolába megyünk... Viszont a hétvégék nyugisabbak, és ezt ki is használjuk. Volt pár darab szikkadt zsemlém, amit úgy gondoltam megszárítok, aztán ledarálok zsemlemorzsának. De ahogy a kezembe fogtam eszembe jutott, hogy Aledánál láttam egy jó ötletet, amit ki szerettem volna próbálni, úgyhogy nekiálltam.

Hozzávalók:
  • 4 zsemle, az sem baj ha nem friss
  • 4 szelet szendvicssajt
  • 12-16 karika csípős kolbász
  • 2 szál újhagyma
  • 4 tojás
  • kevés víz vagy tej
  • só (himalája), bors
  • petrezselyemlevél

Elkészítés:

A zsemlék kalapját levágtam és félretettem morzsának! Az alsó feléből kiszedtem a belét úgy, hogy maradjon kb. 1 cm falvastagsága. Beletettem a lap sajtot, ráfektettem a kolbász szeleteket, hagymakarikákat, majd óvatosan, hogy a sárgája egyben maradjon, beleütöttem a tojást. Enyhén sóztam, borsoztam, megszórtam apróra vágott hagymaszárral és egy ecset segítségével vízzel körbekentem. 180 fokos sütőbe tettem és kb 20 perc alatt készre sütöttem. Ha nagyon pirulna a teteje, takarjuk le alufóliával. Frissen tálaltam paradicsommal, petrezselyemmel és újhagymával. 






Jó étvágyat!

2013. április 28., vasárnap

DÍJAT KAPTAM......


Díjat kaptam először Katitól, a Katica konyhája blog írójától, majd ugyanezt a díjat megkaptam A tetovált lány konyhájától is. Mindkettőjüknek nagyon szépen köszönöm, az elismerést, nagy megtiszteltetés ez nekem! 

A Díjnak szabályai is vannak:
  • Megemlítem, akitől a díjat kaptam
  • Felsorolok 4 Bloggert, akinek kevesebb mint 200 feliratkozott, rendszeres olvasója van
  • Kommentben közöljük ezt a kiválasztottakkal a blogjukon
A következő négy blog tulajdonosának adnám át nagyon sok szeretettel!

Kipróbált receptekkel, az egyszerűtől a bonyolultig, csodálatos fényképekkel illusztrált oldalt vezet. Nagy csodálója vagyok!


SAROKKONYHA TULAJDONOSAINAK
Nagyon szép, tartalmas blog! Szintén kipróbált receptekkel és fantasztikus ötletekkel

Fantasztikus receptekkel, saját stílusban, szellemesen megírt, csodás képekkel illusztrált blog tulajdonosa.

ÍZHARMÓNIKUS  BLOGJÁNAK
Nagyon szép az oldala, szintén kipróbált receptekkel és csodás illusztrálással.


KLASSZIKUS MADÁRTEJ


Egy nagyon egyszerű édességet hoztam ma, aminek a lelke, a vaníliarúd. Sokszor hallom, hogy nem szeretik elkészíteni, mert a habgaluska, túlfő és gumis lesz, vagy összeesik, a tej leég és még sorolhatnám... Pedig semmi rafinéria nincs benne, csupán egy kis odafigyelést igényel.... Az én madártejem a következőképp készül:

Hozzávalók:
  • 1,5 l tej
  • 10 tojás
  • 180 gramm kristálycukor (ízlés szerint)
  • 1 vaníliarúd
  • 1 ek. citromlé vagy ecet
  • ízlés szerint porcukor a habgaluskába
Elkészítés:

A tejet feltesszük főni, lehetőleg vastagfalú laposabb edénybe. Nem szabad forrnia, ezért takaréklángon készítem. A vaníliarudat kettévágom, magjait kikaparom, és beleteszem a tejbe a héjával együtt. Míg a tej forrósodik, addig a tojások fehérjét elkezdem verni, majd hozzáadom a citromlevet és az ízlés szerinti porcukrot, és "kőkemény" habot verek belőle. Akkor jó, ha késsel megvágva, élesen megmarad a nyoma.  A közben eléggé felmelegedett, de nem lobogó tejbe, egy kanál segítségével, galuskákat szaggatok, nem túl sokat egyszerre, mert a hab megnő. Pár másodpercig főztem az egyik, majd a másik oldalukat is, ezután egy szűrőre raktam őket. Ha így készítjük, biztosan nem fog sem túlfőni, sem összeesni a habgaluskánk! A tojások sárgáját a kristálycukorral habosra keverem, majd egy kevés meleg tejjel elkavarom. A tej alatt közben erősebbre állítom a lángot és felforralom. Folytonos kevergetés mellett hozzáadom a habosra kevert tojássárgákat és addig főzöm, míg kissé besűrűsödik. Átszűröm a tálaláshoz kívánt tálkákba, kicsit hagyom hűlni, majd a habgaluskákat a tetejére szedem és beteszem a hűtőbe. Hidegen tálalom.
 

Ugye milyen gyönyörű tud lenni egy ilyen egyszerű édesség?


És ezek a vanília magocskák a hab tetején? 

Jó étvágyat!



KORPÁS ZSEMLÉK


Elfogyott a kenyér, ezért úgy gondoltam most zsemléket sütök. Hajdula blogján láttam meg ezt a csodás receptet, és mivel imádom a korpás zsemlét, nem is volt kérdés, hogy megsütöm. Egyedül az öregtészta más, de nekem ez vált be, így úgy gondoltam  ezen most sem változtatok. Ezt sütés előtti nap, este szoktam elkészíteni.

Hozzávalók az örgtésztához:
  • 200 gramm BL55 finomliszt
  • 50 gramm BFF55 rétesliszt
  • 6 gramm friss élesztő
  • 165 ml langyos víz
A hozzávalókat alaposan eldolgozzuk, és másnap reggelig, egy folfackkal letakarva, az asztalon hagyjuk.

Másnap reggel:
  • 200 gramm BL55 finomliszt
  • 200 gramm öregtészta
  • 200 ml langyos víz
  • 10 gramm friss élesztő
A hozzávalókat a kenyérsütő üstjébe teszem, és kb. 10 perc alatt összekevertetem vele. Nokedli sűrűségű masszát kapok, amit a kikapcsolt gépben hagyok többszörösére kelni! Hőmérséklettől függően 1,5-2 órára békén hagyom.

Ezután hozzáadom a következőket:
  • 130 ml langyos víz
  • 2 ek. olaj
  • 300 gramm BL55 finomliszt
  • 40 gramm búzakorpa
  • 2 tk. só
Elindítom a kenyérsütő dagasztóprogramját, és 20 perc alatt, egy rugalmas, könnyen kezelhető tésztát dagasztok. Enyhén lisztezett felületen átgyúrom, majd hagyom a duplájára kelni. Kb. 1 óra elteltével ismét átgyúrom de óvatosan, egy hengert formázva belőle, melyet 8 egyenlő darabba vágok. Ha valaki ezen a ponton gömbölyíti, és sütőpapíros edénybe vagy tepsibe teszi, hagyja pihenni, míg a sütő be nem melegszik 220 fokra, és a zsemléket is, illetve az tepsi tetejét is vízzel megspriccelve, 30 percet fedő alatt, további 10-15 percet szabadon, a kívánt szín eléréséig süsse.
Én úgy gondoltam viszek bele egy kis csavart, és a kezembe véve az első gombócot, 4 felé vágtam, majd minden darabot Okki oldalán található, briós formázási technikával készítettem el. Tetejüket lekentem tojással és megszórtam bőven búzakorpával. Mivel nekem nem volt akkora fedeles tepsim, amibe elfért volna mind a 8 gombóc, így sima sütőpapíros tepsibe tettem őket, tetejüket lefújtam vízzel, majd 2 db alufóliát összeillesztve, amit szintén lespricceltem, lazán, tetőt formálva belőle takartam le. 




Jó étvágyat!





2013. április 27., szombat

ROZMARINGOS SERTÉSSÜLT


Ma megfőztem két napra, így a vasárnapi ebéd is letudva.... Holnap csak valamilyen süteményt dobok össze gyorsan, legalább egy napon lazábban legyen a háziasszony! Nagyon szeretem a rozmaring aromáját, nem csak fantasztikus ízt, hanem illatot is kölcsönöz az ételnek..... 
Mártások, pácok, vadhúsok, szárnyas sültek, zsíros húsok és még sorolhatnám a felhasználási módját.
Forrázatát ideg és gyomorerősítőnek, epehajtó és görcsoldónak is használják...
Egyszóval nagyon hasznos fűszernövény....
A hús lehet karaj, tarja, dagadó stb., attól függ, hogy a zsírosabb vagy a szárazabb húst szeretjük jobban, magam részéről a szaftosabbra szavazok....

Hozzávalók:
  • 1,5-2 kg sertéshús
  • kevés mangalicazsír
  • 4-5 szem burgonya
  • 2 fej lilahagyma
  • 2 fej fokhagyma
  • paprika, paradicsom
  • só, bors, rozmaring
  • 1 dl fehérbor
Elkészítése:

Én a 8 literes kacsasütő jénaimat szoktam használni a sültekhez, így most is azt vettem elő.Tettem az aljába egy kevés zsírt és betettem a sütőbe felforrósítani. Közben a húst alaposan megmostam, és nagyobb darabokba vágtam. Alaposan bedörzsöltem sóval és borssal, majd a felhevül zsíron megforgattam. Közé tettem 5 szem burgonyát, amit bevagdostam, a megpucolt fokhagymákat, a karikára vágott lilahagymát, a feldarabolt paprikát és paradicsomot, 4 szál rozmaringot, majd ráöntöttem a bort. Lefedtem és betettem a sütőbe. 180 fokon 1,5-2 óra alatt lesz kész. Ha a hús puha, levesszük a jénai tetejét, és grill fokozaton megpirítjuk. Hagymás törtkrumplival plusz a vele sült burgonyával és tejfölös uborkasalátával kínáltam.




Jó étvágyat!





FEHÉRKENYÉR


Tegnap este sült ki ez a kenyér.....a kiindulópont a Zürich-i kenyér tésztája. Izgultam milyen lesz, hiszen a munka, család, háztartás melletti nagy rohanásban, elfelejtettem kenyérlisztet venni.... Mivel elég rohangálós napom volt, úgy gondoltam sima BL55-el próbálkozom...... Hajnalban bekevertem az öregtésztát. Az eredménnyel elégedett vagyok, a kenyeret ma reggel megszegtük, isteni lágy belső, ropogós héj..... Nos, tehát a recept így alakult:

Hozzávalók az öregtésztához:
  • 200 gramm Bl55 finomliszt
  • 50 gramm BFF55 rétesliszt
  • 6 gramm friss élesztő
  • 165 ml langyos víz
Ezekből a hozzávalókból kidolgoztam a tésztát, majd egy üvegtálba téve, folpackkal letakarva félretettem késő délutánig. A tészta ez idő alatt megkel, majd összeesik, és ekkor állunk neki a kenyérsütésnek.

Hozzávalók a kenyérhez:
  • 210 ml langyos víz
  • 25 gramm mangalica vagy sertészsír 
  • 375 gramm BL55 finomliszt
  • 12 gramm só
  • csipet aszkorbinsav
  • 2 ek. burgonyapehely
  • 10 gramm élesztő
  • az összes öregtészta
Elkészítés:

A fenti alapanyagokból egy rugalmas, hólyagos tésztát dagasztunk. Egyszerűbb, ha a kenyérsütő dagasztóprogramját használjuk, 20 perc alatt gyönyörű tésztát kapunk. Ezután én kivettem az üstből, jól átgyúrtam, letakartam egy konyharuhával, majd 20 percre félretettem. Az idő leteltével újból átgyúrtam, majd újabb 20 percig pihentettem. Kiborítottam a nyújtódeszkámra és a kezemmel kör alakban  kinyomkodtam belőle a levegőt. Szépen megformáztam, sütőpapírral bélelt jénaiba tettem, majd hagytam duplájára kelni. Közben a sütőt előmelegítettem 220 fokra, és egy edényben vizet is tettem be. Amikor a tészta duplájára kelt, lefújtam vízzel, mintáztam, a jénai tetejét is bespricceltem, rátettem a kenyérre, és 30 percre bedugtam a forró sütőbe. Nem szabad kinyitni, békén kell hagyni ez idő alatt. 30 perc elteltével levettem a jénai tetejét, kivettem a kenyeret a sütőpapírral együtt, és pirosra, ropogósra sütöttem, ugyanazon a hőfokon. Ha megsült, tetejét lespricceltem vízzel és kitettem az erkélyre hűlni. A hirtelen hőmérséklet változás következtében szép cserepes kenyeret kaptam. 





Jó étvágyat!




2013. április 26., péntek

EPRES-ZABPELYHES TÚRÓGOMBÓC


Hamarosan itt az eperszezon, és bár a gyümölcs önmagában is isteni finom, számos felhasználási módja akad a konyhában is. Most egy olyan receptet hoztam, ami nagyon egészséges, cukorbetegek is bátran fogyaszthatják....

Hozzávalók:
  • 500 gramm túró
  • 3 egész tojás
  • 130 gramm aprószemű zabpehely
  • 70 gramm cukor vagy ennek megfelelő porédesítő (xilit)
  • csipet só
  • 1 ek. vaníliaaroma
  • apró szemű eper vagy szamóca  tölteléknek
A hozzávalókat alaposan összekevertem, és hagytam legalább 20 percet pihenni. Ez alatt az idő alatt, a zabpehelyszemek megduzzadnak, és magukba szívják a nedvességet. Én reggel gyorsan összekeverem, és kifőzésig félreteszem. Bő, sós vizet felforralom, majd enyhén vizes kézzel gombócokat formálok a masszából. Mindegyik közepébe egy eperszemet nyomok, megigazítom a gombócot és a forrásban lévő vízbe teszem őket. Amikor feljönnek a víz tetejére, még 1 percig főzöm és leszűröm.... Tetszés szerint kókuszreszelékbe, mákszemekbe, pirított zsemlemorzsába forgatom őket, és eperöntettel tálalom..... 





Jó étvágyat!



BARACKLEKVÁROS BUKTA


Ma nagylányom Szandi buktát sütött! Annyira szépek lettek, és olyan büszke vagyok rá, hogy muszáj megmutatnom..... A kelt tészta alapját Limara blogjában találhatóak szerint készítette....

Hozzávalók: 
  • 600 gramm liszt
  • csipet só
  • 1 egész tojás
  • 2 sárgája
  • 3 dl tej
  • 25 gramm élesztő
  • 60 gramm lágy vaj
  • sütésálló baracklekvár
  • 1 tojás a tetejére a kenéshez

Elkészítés:

Egy kevés langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet összekeverjük a sóval, közepébe ütjük a tojást és a sárgákat, hozzáadjuk a vajat, tejet és a felfutott élesztőt. Dagaszthatjuk kézzel, vagy a kenyérsütőgép üstjen is. Szép hólyagos, rugalmas tésztát kapunk. Hagyjuk duplájára kelni, majd lisztezett felületre borítjuk és ujjnyi vastagságúra nyújtjuk. Körülbelül 8 cm-es négyzetekre vágjuk, megtöltjük lekvárral és feltekerjük. Sütőpapíros tepsibe tesszük, nem túl szorosan egymás mellé, hogy legyen helyük kelni, de a tepsit mégis kitöltsék. Előmelegítem a sütőt 180 fokra, addig a buktáink szépen pihennek és kelnek. Tetejüket megkenjük tojással, majd kb 30 perc elteltével betesszük a sütőbe. Szép pirosra sütjük, majd a sütőből kivéve, hagyom a tepsiben hűlni..... Porcukorral meghintve tálaljuk....



Jó étvágyat! 


2013. április 25., csütörtök

TAVASZ


Most nem egy recepttel jövök, vagyis tálán mégis...... TAVASZ.... mindenkinek mást jelent, nekem az élet születését, a természet ébredését, napfényt, jó illatú levegőt, és igen, gyógyszert....... Feltölthetjük testük, lelkünk új energiával, célokkal, tenni akarással és szépséggel..... A legapróbb és legjelentéktelenebbnek tűnő kis virágban is benne van az élet csodája! Azzal kezdtem, hogy nem receptet hoztam mára, de nem így van....Mindenkinek csak javasolni tudom, hogy menjen ki a természetbe és szívja magába ezt a fantasztikus csodát, amit TAVASZnak hívunk! Nem kerül semmibe, mégis a legtöbbet kapjuk, akik nyitott szemmel és szívvel járunk! 

2013. április 24., szerda

LEKVÁROS RAVIOLI - AVAGY LINZER MÁSKÉPP


Ez a fajta linzer sokszor kerül az asztalra, mert nem csak mutatós, hanem napokig omlós marad, maradna, ha el nem fogyna! Pikáns lekvárral az igazi, ezért én ribiszkével szoktam sütni....

Hozzávalók:
  • 500 gramm liszt
  • fél csomag sütőpor
  • 1 csipet só
  • 1 tojás 
  • 1 ek. vanília aroma
  • 275 gramm lágy vaj
  • 150 gramm porcukor
  • 2 ek. tejföl (lehet több is, liszt függő)
  • 1 citrom reszelt héja
Töltelékhez:
  • 1 kis üveg pikáns lekvár, nálam most fekete ribizli
Lekenéshez:
  • 1 tojás szétválasztva
  • sárgájához 1 ek. tej

Elkészítés:

A vajat a porcukorral habosra kevertem, majd beletettem a vaníliaaromát, sót, egész tojást és a tejfölt. Robotgéppel egynemű masszává dolgoztam. A liszthez hozzáadtam a sütőport és citrom reszelt héját, majd a vajas keverékhez adtam. Összegyúrtam és két egyforma darabba vágtam, amiket folpackba csomagolva a hűtőbe tettem pihenni. Minimum 1 órára, de az sem baj ha többet pihen. 
Ha letelt az idő, elővettem az egyik gombócot és lisztezett felületen 2-3 mm vastagságúra nyújtottam. Hullámos szélű linzerkiszúróval kiszaggattam, (az enyém 6 cm átmérőjű) majd sütőpapíros tepsibe raktam. 


Nekem a gáztesibe 20 darab fért el, szépen levegősen. Mindegyiket megkentem kissé felvert tojásfehérjével,
 majd a közepükre ribizlilekvárt tettem.....


A következő 20 darabot kereszt alakban bevágtam derelyevágóval......


Majd ráhelyeztem őket a lekváros alapra........


Ezekután fogtam egy likőrös poharat és a kereszteket középre fogva, óvatosan összenyomtam a tésztát. A közepe kiemelkedik és itt már úgy néz ki, mint egy ravioli....


A megmaradt tojássárgájához adtam egy kis tejet, megkentem vele a linzerek tetejét, és 180 fokos sütőbe téve, pirosra sütöttem. Ha kihűltek, meg lehet szórni porcukorral ....... Nekem ebből az adagból 50 darab linzer lett!






Jó étvágyat! 










MAGYAROS CUKORBORSÓFŐZELÉK


Nagyon szeretjük a borsófőzeléket, de nálunk mindig "piros" színe volt..... Amikor a lányaim még kicsik voltak, sosem értettem, miért nem eszik meg az óvodában, hiszen itthon nagyon szeretik.... Aztán mikor megkérdeztem tőlük, azt mondták azért nem, mert fehér és édes...... Lényegebén ízlés dolga, az ahány ház annyi szokás mondás, itt is érvényesül.... Én így készítem:

Hozzávalók:
  • 100 snack csípős kolbász
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 450 gramm cukorborsó
  • 350 gramm burgonya
  • 300 gramm tejföl
  • 40 gramm liszt
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 1 húsleves alap
  • 1 liter víz
  • só, bors, pirospaprika
Elkészítés:

A csípős snak kolbászt karikára vágtam, és egy kevés olajon pár percig sütöttem. Ez idő alatt a benne lévő zsiradék kiolvad, a kolbászkarikák pedig szép pirosak lesznek. Hozzáadtam az apróra vágott vöröshagymát, pár percig még pirítottam, majd a tűzről levéve, belekevertem a pirospaprikát, sót, borsot, és az apróra vágott petrezselyemzöldet. Hozzáadtam a cukorborsót is, összekevertem, majd a vizet hozzáadva visszatettem a tűzre. Beledobtam a húslevesalapot, majd addig főztem, míg a borsó félpuha lett. Ekkor hozzáadtam a kockára vágott krumplit és megvártam míg megpuhul. Ha kész, a tejföllel összekevertem a lisztet, adtam hozzá egy kevés levet a főzelékről, majd az egészet beleszűrtem és besűrítettem. Újraforrástól számítva pár percig forraltam. Sült virslivel és friss kenyérrel tálalom....

Jó étvágyat! 


2013. április 22., hétfő

KÓKUSZKRÉM


Alapban én ezt a krémet használom, szinte minden sütemény vagy torta töltelékeként..... igazi kókuszdióból készítem, és attól függően, hogy mibe kerül, teszek hozzá esetleg keményre vert tejszínhabot is. De lássuk az alapot, amivel bármilyen kelt tészta vagy piskóta is megtölthető, és biztos hogy nem fog szétfolyni.

Hozzávalók: 
  • 150 gramm friss kókuszreszelék
  • az összes kókuszdió víz
  • ha szükséges egy kevés kókusztej ( a kókuszvíz és a kókusztej összesen 1 dl)
  • 250 gramm mascarpone
  • 1 ek. vaníliakivonat
  • 70 gramm porcukor ( ízlésfüggő)
Az alapanyagokat alaposan összekeverem, és kész is az isteni kókuszkrém! 

Jó étvágyat!