Oldalak

2013. május 10., péntek

GYROS PITÁBAN


Valami könnyűre vágytam ma, olyasmire amiben hús is van, de nem zsíros, sok zöldség, ám mégis laktató, és  1,5 óra alatt cakli-pakli kész van....... Limaránál rá is találtam a mindennek megfelelő finomságra...
A húst előző este bepácoltam, így a fűszerek szépen át tudják járni.

Hozzávalók a pitához:
  • 3 dl langyos víz
  • 2 tk. só
  • 2 ek. olívaolaj
  • 1 tk. cukor
  • 500 gramm liszt
  • 30 gramm élesztő
A fenti hozzávalókból egy lágy tésztát dagasztok, majd hagyom duplájára kelni. Ezután nyolc egyforma darabra vágtam, mindegyiket gömbölyítettem, majd konyharuhával letakarva, 5-10 percig pihentettem. Tetszés szerint kör vagy ovális alakra nyújtottam, kb. 3 mm vastagságúra, majd ismételten letakarva 30 percig pihentek. Ezalatt a sütőt előmelegítettem 220 fokra. Rácsra téve, nekem 2 darab fért rá, 5 perc alatt megsütjük őket. Amikor felfújódnak, gyorsan beleböktem egy fogpiszkálót, hogy a felesleges gőz távozni tudjon. Nem fog összeesni, szép pufik maradnak. 

A gyrost én most csirkemellből készítettem, de nagyon finom tarjával, vagy akár pulykamellel is.

Hozzávalók a húshoz:
  • 80 dkg csirkemell
  • 1 dl olívaolaj 
  • gyros fűszersó
A csirkemellet tisztítás után vékony csíkokra szeltem, ráöntöttem az olívaolajat, megszórtam bőven fűszersóval, majd alaposan összekeverve, egy éjszakát a hűtőben hagytam. Másnap egy széles aljú teflonserpenyőben, az olajjal együtt szép pirosra sütöttem.

Hozzávalók az öntethez:
  • 3 dl sűrű natúr joghurt
  • 2 gerezd fokhagyma
  • erős pista vagy chili
  • citromlé
  • só, bors
  • metélőhagyma vagy petrezselyem
Jól összekeverjük, az öntetnek sem árt, ha előző este készítjük el, így finomabb lesz. Természetesen ízlés szerint bármi beletehető.

Ezenkívül szükségünk lesz még tetszés szerinti zöldségekre, nálam ma:
  • paradicsom
  • uborka
  • retek
  • salátalevél
  • kukorica
  • lila hagyma
Én nagyon szeretem a zöldségeken a tökmagolajat, így azzal még finoman meg lehet locsolni.

A megpirított húst, pitákat, öntetet és a zöldségeket kiteszem az asztalra, és mindenki ízlésének megfelelően elkészítheti a saját gyrosát pitában. 

Az előkészületek:


És a kisült piták:


Jó étvágyat! 









1 megjegyzés:

  1. Igazán finom az elkészített pita.
    Gratulálok a recept írónak: Kengyelné
    Irén néni

    VálaszTörlés